Er is véél veranderd in het derde seizoen van ‘Master Of None’ en dat is even wennen, maar het is nog steeds een erg mooie serie

Het is de week van de grote terugkeerders op de streamingdiensten. Op Streamz is deze week het nieuwe seizoen van In Treatment van start gegaan, het zijn de eerste afleveringen van de reeks die draait rond therapiesessies sinds 2010, de reeks draait nu rond een nieuwe therapeut. Op Netflix is Master Of None terug en dat is voor het eerst in vier jaar tijd, een eeuwigheid in tijden van streaming.

Sindsdien is er veel gebeurd in het leven van Aziz Ansari, het brein achter de reeks en in de eerste twee seizoenen ook de hoofdrolspeler. In 2018 werd hij in een interview op de site Babe.net beschuldigd van seksueel wangedrag. De anonieme getuigenis had het over het gedrag van Ansari tijdens een date in september 2017. Hij had het over die heftige periode in zijn leven in de daaropvolgende Netflix-special Aziz Ansari: Right Now uit 2019. Ook vertelde hij dat hij zichzelf en zijn gedrag in vraag had gesteld.

Of de woelige periode heeft meegespeeld in de lange stilte rond Master Of None en de nieuwe aanpak van de reeks wordt nergens openlijk besproken, maar het lijkt aannemelijk te zijn dat het op zijn minst heeft meegespeeld om Ansari grotendeels achter de schermen te doen verdwijnen. In het nieuwe seizoen van Master Of None regisseert hij en staat hij ook als schrijver vermeld.

Moments In Love

Het derde seizoen van Master Of None heeft de ondertitel ‘Moments In Love’ meegekregen en het is belangrijk om het onderscheid te maken, want dit derde seizoen is eigenlijk gewoon iets anders dan wat de serie oorspronkelijk was. Was Master Of None een zachtaardige en melancholische maar grappige sitcom dan is de serie voor Moments In Love omgevormd in een soort van deprimerende arthousefilm. Daarmee zeggen we niets over kwaliteit – we houden van deprimerende arthousefilms! – maar in tempo, aanpak en zelfs beeldkader is het duidelijk dat er iets veranderd is.

Het hoofdpersonage van de reeks is deze keer Denise (Lena Waithe, die ook de reeks schreef). Zij is sinds de gebeurtenissen in het tweede seizoen doorgebroken als auteur, ze heeft een bestseller gescoord en heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om een mooi huis te kopen op het platteland, ver weg van de bewoonde wereld. Ze leeft er samen met Alicia (Naomi Ackle) die even luidop van een kind droomt dan van een eigen antiekwinkel. Niet heel veel later is het allemaal over en uit, gaan ze elk hun eigen weg en moet ook het droomhuis worden verkocht.

Zoekende dertigers

Hoewel Master Of None er radicaal anders uitziet en ook de toon en het tempo anders is, is de reeks wel nog te herkennen in zijn thema’s. In de eerste twee seizoenen ging het vaak over de existentiële twijfel van zoekende dertigers. In de finale aflevering van het eerste seizoen zei Dev “bij iedereen die je in deze fase van je leven tegenkomt, dien je je af te vragen: “wil ik dit voor de rest van mijn leven?” en daar gaat het hier opnieuw om. Wat als je ver in je dertiger jaren tot de conclusie komt dat het toch weer niet allemaal dat is en dat je beter opnieuw begint? Of dat je gedwongen wordt om opnieuw te beginnen?

Netflix

Dev – die even komt piepen in de eerste en de derde aflevering – beseft dat hij zijn huidige vriendin niet graag ziet en is opnieuw bij zijn ouders moeten intrekken. Hij is jaloers op het leventje van Denise die alles lijkt te hebben en haar dromen heeft waargemaakt. Maar nog geen twee afleveringen later kan ook zij weer van nul beginnen. Bovendien is het ook niet zo dat haar succes zaligmakend is geweest. Master Of None gaat in zijn derde seizoen heel erg over de relativiteit van succes, de relativiteit van dromen en de noodzaak van het bijstellen ervan. Over het leven dus eigenlijk.

Netflix

Master Of None was in zijn twee eerste seizoen ook het typevoorbeeld van een moderne en eigentijdse reeks. Een reeks waarin Denise gewoon lesbisch kon zijn zonder dat het een issue of een onderwerp in de reeks is. Het is gewoon een gegeven. Dat is hier niet anders. Het meest geëngageerd wordt de reeks in zijn vierde aflevering, wanneer Alicia erachter komt dat haar verzekeringsmaatschappij geen programma heeft voor koppels of alleenstaande personen die een kinderwens hebben en zich tot ivf wenden.

Moeilijk begin

Het begin van Master Of None: Moments In Love was moeilijk voor ons. Het verschil met wat we verwacht hadden was te radicaal anders waardoor we moeite hadden om ons door de eerste, lange, aflevering te werken. Maar nu we alle vijf de afleveringen gezien hebben, kunnen we wat ons gepresenteerd is heel erg waarderen. Alleen zullen we het nooit Master Of None noemen, maar wel Moments In Love. De vijf afleveringen van Master Of None: Moments In Love zijn nu op Netflix te zien.

Master of None zit bij de 50 beste series op Netflix!

Meer
Lees meer...