Erasmus is razend populair in Vlaanderen en dit zijn onze favoriete bestemmingen

Roept Erasmus bij jouw heerlijke herinneringen op of ben je nog aan het aftellen tot wanneer jij eindelijk mag vertrekken? Eén ding is in elk geval overduidelijk, het programma dat dit jaar 29 kaarsjes uitblaast, is razend populair in Vlaanderen. Vorig jaar studeerden in totaal 5.325 jongeren in een ander Europees land en dit jaar trokken 16 studenten zelfs verder dan Europa. Al zijn dat uitzonderingen, want de meesten gaan het liefst naar vlakbij gelegen landen.

Het uitwisselingsprogramma Erasmus zit serieus in de lift in Vlaanderen. Vorig jaar steeg het percentage deelnemende studenten met bijna vijf procent ten opzichte van het academiejaar daarvoor. In totaal vertrokken er 5.325 jongeren naar een Europees land voor een uitwisseling van een semester of een volledig studiejaar aan een buitenlandse universiteit of hogeschool. Hieronder vallen zowel stages als het volgen van vakken.

Dankzij het uitwisselingsprogramma van de Europese Unie, dat dit jaar al zijn 29ste kaarsje uitblaast, kunnen studenten de studiepunten die ze in het buitenland behalen in het kader van het Erasmusprogramma, laten meetellen in hun opleiding in Vlaanderen. Bovendien geeft de Erasmusbeurs je avontuur een klein financieel steuntje in de rug.

Onze favorieten zijn …

Hoewel Europa steeds groter wordt, verandert dat niets aan de populairste Erasmusbestemmingen. De meeste Vlamingen trekken nog altijd het liefst naar Spanje (821 studenten), Frankrijk (806 studenten) en op nummer drie Duitsland met 365 studenten. Normaal gezien kan je enkel op Erasmus gaan binnen Europa, maar op die regel bestaan intussen uitzonderingen. Zo zijn dit jaar zestien studenten vertrokken naar bestemmingen buiten Europa. Zij beleefden de studie-ervaring van hun leven in onder andere de Verenigde Staten, Hong Kong, Palestina, Taiwain en all the way in Australië.

Ook Vlaanderen is populair

Het concept is natuurlijk niet beperkt tot vertrekkende Vlamingen, want ons land ontvangt ook heel wat Erasmusstudenten van andere Europese landen. In totaal verwelkomden we vorig jaar in totaal zelfs 3.900 buitenlandse studenten. De meerderheid waren Spanjaarden (857) en Italianen (421), al was die interesse sowieso niet gebaseerd op ons krakkemikkige klimaatje. Op de derde plaats stonden opnieuw de Duitsers met een instroom van 335 studenten.

Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vertelt aan VTM Nieuws waarom ze enorm blij is met de populariteit van ’t programma. “Jongeren leren er vaardigheden die door werkgevers enorm worden gewaardeerd zoals tolerantie, zelfzekerheid, nieuwsgierigheid en probleemoplossend denken.”

Thomas vertelt aan VTM Nieuws over z’n ervaringen in Taiwan

Meer
Lees meer...