Eric Nam in Ancienne Belgique: Gepolijst optreden van ervaren (K-)popster

Eric Nam stond op woensdag 13 maart in de Ancienne Belgique in Brussel. Zo’n anderhalf jaar geleden daalde de zanger al eens neer in onze hoofdstad met zijn ‘There And Back Again’-tour. Toen trad hij op in de bescheiden zaal La Madeleine, maar nu koos hij voor de grotere Ancienne Belgique. De Amerikaans-Koreaanse Eric Nam is geen K-popartiest pur sang. Maar heeft duidelijk wel een aantal elementen overgenomen die typerend zijn aan het genre. Eric Nam speelde een perfect opgebouwde set die hij vlot aan elkaar praatte. 

In tijden waarbij België en bij uitbreiding Europa door de meeste K-popartiesten slechts sporadisch of gewoon niet wordt bezocht, zijn er enkele artiesten die de weg naar ons land wel vinden én zelfs blijven vinden. Eric Nam stond zo in de zomer van 2022 al in Brussel en nu keerde hij alweer terug. We waren er twee keer bij en zagen deze keer een zanger die blaakte van het zelfvertrouwen en een optreden gaf dat tot in de puntjes geperfectioneerd was.

Eric Nam

Je kan Eric Nam niet echt een K-popster noemen. Hij werd geboren in de Verenigde Staten en werd ontdekt nadat een cover viraal ging op YouTube. Nam werd toen uitgenodigd door de Zuid-Koreaanse zender MBC om deel te nemen aan de talentenjacht Star Audition: Birth of a Great Star 2 in 2012. Hij sneuvelde daar in de top 5, maar scoorde wel een contract bij het agentschap B2M Entertainment. Enkele maanden later verscheen zijn solodebuut. Nam doorliep dus nooit de K-poptraining die het genre typeert.

Maar doorheen de jaren trainde Eric Nam wel sterk op het dansen en dat was er tijdens de nieuwe ‘House On A Hill’-tour zeker aan te zien. Waar de zanger tijdens zijn vorige passage in Brussel ook al tijdens enkele nummers aan het dansen ging, was dat nu tijdens het merendeel van de set het geval.

Nagenoeg perfecte set 

Eric Nam gaat al even mee in de muziekwereld en hoewel het ging om de tour gebouwd rond zijn nieuwe album passeerden al zijn grootste hits de revue. De zanger beschikt over een uitgebreide discografie, waarbij rustige en emotionele nummers afgewisseld worden met popsongs. En die mix kwam duidelijk naar boven tijdens de set, die was opgebouwd in verschillende delen, waarbij de vaste dansers van Eric Nam, Tristan Edpao en Pauler Lam, geregeld op het podium verschenen.

Waar de meeste K-popartiesten zich tijdens hun bindteksten beperken tot enkele ingestudeerde zinnetjes in het Engels of de taal van het land waar ze optreden, spreekt Eric Nam perfect Engels en dat is een troef die hij goed weet uit te spelen. De zanger kon het publiek tussen zijn nummers zo boeien met enkele mopjes en gesprekjes met het publiek. Waarbij we wel moeten toevoegen dat we enkele van zijn mopjes al gehoord hadden tijdens zijn vorige tour. Maar dat kon de fans uiteraard niet deren, want zij lachten nog steeds even kostelijk met Eric Nams “TED Talk met muzikale intermezzo’s”. (Ja, dit was een oude mop, maar hij blijft wel goed.)

Talent

Maar we mogen ons niet blindstaren op gerecycleerde mopjes, want Eric Nam is vooral een steengoede zanger en dat zangtalent kregen we uitgebreid te horen in de AB. Vooral tijdens de tragere nummers, die de zanger al zittend bracht met minimale begeleiding was het zijn stem die met de pluimen ging lopen.

We zagen in de Ancienne Belgique opnieuw een nagenoeg perfect optreden van Eric Nam, die doorheen de jaren wist uit te groeien tot een showman die alle kwaliteiten in huis heeft om een wereldster te worden.

Meer
Lees meer...