Estland verwijdert Sovjet-oorlogsmonumenten uit openbare ruimte, om te voorkomen dat “oude wonden openrijten”

Estland is begonnen met het weghalen van een oorlogsmonument uit de Sovjet-Unie in de oostelijke stad Narva. Tegen het einde van het jaar wil de regering alle monumenten in het land die herinneren aan de Sovjets verwijderen.

“Het besluit van vandaag helpt ons onze aandacht te richten op onze belangrijkste taken: de veiligheid van Estland waarborgen en alle inwoners van het land helpen de crisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne te doorstaan”. Dat zei de premier van het land Kaja Kallas op dinsdag.

Het besluit van de regering, om een omstreden T-34-tank te verwijderen, leidde de afgelopen dagen tot spanningen met de lokale bewoners van de stad Narva. De stad ligt op de grens met Rusland en er wonen nog veel mensen die thuis Russisch spreken. Volgens lokale media zitten die niet te wachten op de verwijdering van het monument. Zo werd op maandagavond het voertuig nog een laatste maal versierd met kaarsen en bloemen, als een vorm van stil protest.

Volgens berichten in de lokale pers zal de politie het verwijderproces van de tank gaan beveiligen.

Snel handelen om openbare orde te waarborgen

“Gezien de snelheid waarmee de spanningen en verwarring rond de gedenktekens in Narva toenemen, moeten we snel handelen om de openbare orde en binnenlandse veiligheid te waarborgen”, aldus Kallas. “Daarom heeft de regering besloten om de oorlogsmonumenten van het voormalige buitenlandse regime daar te verwijderen. Op deze manier willen we voorkomen dat ze meer vijandigheid in de samenleving teweegbrengen en oude wonden openrijten”.

De werkzaamheden voor de verwijdering van de tank zijn op dinsdag begonnen. Het voertuig zal overgebracht worden naar het nationale oorlogsmuseum, net buiten de hoofdstad Tallinn.

Estland werd, samen met Letland en Litouwen, van 1940 tot aan 1991 bezet door de Sovjet-Unie. De verwijdering van de tank effent de weg voor een bredere inspanning van de regering om tegen het einde van het jaar alle Sovjet-oorlogsmonumenten uit de openbare ruimtes in het land te verwijderen. Dat zegt de regering in een verklaring.

Op Twitter zei de minister van Buitenlandse Zaken, Urmas Reinsalu, dat de Sovjet-monumenten worden verwijderd. De gedenktekens zouden namelijk “verdeeldheid zaaien in onze samenleving”.

Grenzen gesloten voor Russen

Het besluit is het laatste in een reeks van maatregelen tegen Rusland. Vorige week liepen Estland en Letland weg bij een door China gesteld forum, om de betrekkingen met Oost-Europa te verbeteren. Daarnaast sloot Estland vorige week zijn grenzen voor Russische burgers

“Stop met het verstrekken van toeristenvisa aan Russen. Een bezoek aan Europa is een voorrecht, geen mensenrecht”, twitterde de Estse premier Kaja Kallas, een dag nadat Zelensky er bij het Westen op had aangedrongen een inreisverbod in te voeren.

(as)

Meer
Lees meer...