Hou je klaar voor de volgende sensatie in veganland: de bananenbloem. Als het van de Britse winkelketen Sainsbury’s afhangt, eten we binnenkort allemaal bananenbloesem en dan is het maar één stap meer van een introductie aan onze kant van de Noordzee. Maar wat zijn bananenbloemen en waarom willen we ze eten?
Vegan is in, of het nu is omdat je een lagere ecologische voetafdruk wil, tegen dierenleed bent (is iemand voor dierenleed?). Dat weten ze intussen ook bij de grotere winkelketens, die ook in de klaargemaakte maaltijden-afdeling veggie en vegan opties beginnen voorzien. Bij Sainsbury’s, een Britse supermarktketen, zullen ze alvast meer variatie voorzien in hun vegan maaltijden door er bananenbloemen aan toe te voegen. Maar wat is in godsnaam bananenbloem en hoe smaakt het?
Hoe eet je bananenbloesem?
De bananenbloem of bananenbloesem is, zoals je al kan raden, een bloem die aan het einde van een tros bananen hangt. Je kan die bloem perfect eten, gekookt, gestoom of zelfs rauw. De bloem is traanvormig en roze, je eet ze best zo vers mogelijk. Het leuke is dat de bananenbloem, in scherp contrast tot wortels of bananen zelf, een soort vlokkentextuur heeft.
Meerderheid van de wijnen niet geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Die kan je het beste vergelijken met vis en dus ging er logischerwijze bij Sainsbury’s een lampje branden. Want bananenbloemen zijn niet zo heel duur, in scherp contrast tot veel vegan vleesvervangers die vaak in zulke maaltijden gebruikt worden. Je moet ze wel importeren, maar je moet ze ook niet extra groeien, ze zijn het bijproduct van een plant die sowieso veelgezocht is.
Weinig proteïnen
Natuurlijk kan je niet alle dagen bananenbloesem eten: de plant bevat, in tegenstelling tot soyaburgers, niet zoveel proteïnen als de meer traditionele vleesvervanger. Maar afwisselend is het wel, en met steeds meer mensen die af en toe een vegan maaltijd proberen, zou dat wel eens de sleutel kunnen zijn.
Bananenbloemen worden vaak gebruikt in de Indische en oosterse keuken. Bij ons is de bloem nog niet zo vlot te vinden, al kan je ‘m wel online bestellen. Wij vonden een bananenbloem online voor zo’n 26 euro per twee kilo, da’s ook meteen wat goedkoper dan pakweg zalm.
Waarom eten we dan niet allemaal al geweldig veel bananenbloemen? Grotendeels omdat de vrucht bij ons onbekend is (en dus ook nog niet zomaar in de supermarkt ligt). Daarnaast moet je ook weten hoe je ze kan klaarmaken. Ideaal gesproken snij je er het zwarte ‘stompje’ af en pel je de bladeren weg tot je aan witte bladeren komt. Goed om weten als ze uiteindelijk ook naar de Belgische supermarkten komen!