EU gaat cryptomunten zoals bitcoin reguleren als de risico’s niet aangepakt worden

EU gaat cryptomunten zoals bitcoin reguleren als de risico’s niet aangepakt worden

De Europese Unie gaat cryptomunten zoals bitcoin reguleren als er vanuit de sector zelf geen antwoord komt op de risico’s. Dat heeft Europees commissaris voor financiële diensten Valdis Dombrovskis gezegd.

Er is volgens Dombrovskis sprake van een wereldwijd fenomeen, dat dan ook internationaal zou moeten worden opgelost. Als er niet met regulerende maatregelen wordt ingegrepen, moet er overwogen worden om op Europees niveau tot een tussenkomst over te gaan als blijkt dat er risico’s zijn en er nergens reactie komt.

Volgens de Britse krant The Guardian zijn het de scherpe fluctuaties die de virtuele munten de voorbije periode hebben laten optekenen, die de meningen verdelen. Zo hebben de virtuele munten sommige investeerders miljoenen dollars opgeleverd, maar hebben andere partijen zware verliezen gekend. “Tijdens de laatste maanden vorig jaar bereikte de bitcoin een piek van bijna 20.000 dollar, maar viel daarna al snel terug tot 6.000 dollar. Inmiddels wordt een waarde van ongeveer 9.000 dollar geregistreerd. Dit maakt duidelijk welke risico’s aan een handel met cryptomunten kunnen zijn verbonden.”

Dat de Europese Unielater dit jaar of begin volgend een beslissing zal nemen, maakt Valdis Dombrovskis al duidelijk. Er zou onder andere beslist kunnen worden om de cryptomunten onder de de financiële wetgeving die is bedoeld om witwaspraktijken en de ondersteuning van het terrorisme te bestrijden te laten vallen.

“Tot nu lijkt bij de grote economieën echter weinig consensus aanwezig om tot een strikte regulering over te gaan,” zegt The Guardian. “Gevreesd wordt immers dat door harde maatregelen de markt naar andere regio’s zou kunnen uitwijken, waardoor tewerkstelling en economische groei zouden verloren kunnen gaan.”

Een aantal leden van het Europese Parlement sturen echter aan op een snel en krachtig ingrijpen.

istock

Gesponsorde artikelen