In het kort
- De temperaturen in Europa stegen de afgelopen maand, waardoor maart de warmste maand ooit werd.
- Oost-Europa en het zuidwesten van Rusland kenden uitzonderlijk hoge temperaturen.
- Langdurige zonneschijn en droogte leidden in sommige regio’s tot een verhoogd risico op bosbranden.
Vorige maand was de heetste maart ooit gemeten in Europa, volgens gegevens van de Copernicus klimaatveranderingsdienst van de EU. De temperaturen stegen tot ver boven het gemiddelde voor maart (1991-2020), met een schokkende stijging van 2,41°C.
Hoewel dit gemiddelde cijfer de regionale verschillen gladstrijkt, hadden bepaalde gebieden zoals Oost-Europa en het zuidwesten van Rusland te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen. Visuele weergaven benadrukken deze extreme hitte in het grootste deel van het continent.
Regionale temperatuurschommelingen
Het ongewoon warme en droge weer droeg bij aan een verhoogd risico op bosbranden in sommige regio’s, wat een soortgelijke trend weerspiegelt die vorige week in Engeland werd waargenomen. Engeland noteerde de zonnigste maart ooit, met meer dan 185 uren zonneschijn, waarmee het vorige record met meer dan 14 uren werd overtroffen. Deze langdurige zonneschijn, in combinatie met de droogte, leidde tot verschillende bosbranden.
Terwijl Engeland en Ierland in maart een droger dan gemiddeld klimaat kenden, was het beeld in Spanje en Portugal heel anders. Een reeks stormen zorgde voor wijdverspreide overstromingen, waardoor evacuaties nodig waren, maar tegelijkertijd ook de reservoirs werden aangevuld die tijdens de droogte van het jaar ervoor waren uitgeput.
Wereldwijde gevolgen van klimaatverandering
De Copernicus-gegevens onderstrepen de zorgwekkende trend van stijgende temperaturen wereldwijd. Wetenschappers van de Verenigde Naties hebben ondubbelzinnig een verband gelegd tussen menselijke activiteiten, met name de verbranding van fossiele brandstoffen, en deze opwarmingstrend door het vrijkomen van broeikasgassen die warmte vasthouden in de atmosfeer van de aarde.
Greenpeace campagneleider Rebecca Newsom toonde zich bezorgd over de kans op meer bosbranden deze zomer. Ze benadrukte hoe het vroege begin van warm en droog weer de omstandigheden die tot dergelijke rampen kunnen leiden, zou kunnen verergeren.
Newsom benadrukte de dringende noodzaak om de klimaatcrisis aan te pakken en riep op tot nieuwe belastingen op oliemaatschappijen om gemeenschappen te helpen de toenemende gevolgen van klimaatgerelateerde gebeurtenissen het hoofd te bieden. Ze benadrukte dat burgers niet de dupe mogen worden van de chaos die wordt aangewakkerd door vervuilende industrieën.