Europese betaalapp Wero gelanceerd: Dit moet je weten

KBC lanceert eind deze maand de Europese betaalapp Wero, een initiatief van het European Payments Initiative (EPI). Ook andere grootbanken zullen de app later dit jaar introduceren. Wat houdt deze internationale betaalapp precies in en wat betekent dit voor jou?

Wero is ontwikkeld door het EPI, een samenwerkingsverband van 16 banken, en is bedoeld om inwoners van de Europese Unie de mogelijkheid te bieden om in elke lidstaat met dezelfde app te betalen. Momenteel gebruikt elk land zijn eigen betaalsysteem, zoals Payconiq by Bancontact in België. EPI heeft voor de ontwikkeling van Wero onder meer Payconiq by Bancontact en de Nederlandse betaaloplossing iDeal overgenomen.

De uitrol van Wero start in België, Frankrijk en Duitsland. Deze drie landen zijn verantwoordelijk voor bijna 60 procent van de digitale betalingen in de Eurozone en hun klanten zijn al vertrouwd met betaalapps. Dit jaar kun je al betaalverzoeken versturen naar gebruikers in deze drie landen. Volgend jaar worden mobiel betalen en betalingen voor e-commerce toegevoegd, gevolgd door betalingen in fysieke winkels een jaar later.

In Duitsland kunnen klanten van de banken Sparkassen, Volksbanken en Raiffeisenbanken sinds deze week Wero gebruiken. KBC begint in België eind deze maand met de integratie van Wero in zijn app, gevolgd door de andere grootbanken later dit jaar.

Uitdagingen en beperkingen

Hoewel het de bedoeling is om de Europese betaalapp in meer Europese landen uit te rollen, zijn er obstakels. EPI werkt al vier jaar aan een uniforme betaalapp, maar sommige banken, zoals de Spaanse BBVA en Santander, hebben zich teruggetrokken en zijn een eigen betaalsysteem begonnen, Bizum, dat ook samenwerkt met Italiaanse en Portugese betalingsbedrijven. Hierdoor lijkt een allesomvattend Europees betaalsysteem nog ver weg.

Wat verandert er voor de klanten?

Voor klanten van de grootbanken verandert er weinig. Wero wordt geïntegreerd in de bestaande bankapps, dus een aparte app installeren is niet nodig. Zowel de verzender als de ontvanger moeten een rekening hebben bij een van de partnerbanken van Wero. Volgens KBC heb je geen rekeningnummer nodig om via Wero te betalen, maar de ontvanger moet zich wel eerst registreren. Geregistreerde contacten zijn herkenbaar aan het Wero-logo voor hun telefoonnummer.

Net zoals bij Payconiq by Bancontact kun je met Wero geld overschrijven via een QR-code. De betaallimieten voor Wero zijn hetzelfde als voor gewone betalingen met de mobiele app. Je kunt tot 500 euro per dag betalen, met de mogelijkheid om dit plafond te verhogen tot 2.500 euro. Voor betalingen boven het ingestelde maximumbedrag moet je de betaling ondertekenen met je kaartlezer of itsme.

Meer
Lees meer...