Eurovisiesongfestival: Italië maakt voorwaarden bekend voor kandidaat-gaststeden

Door de overwinning van Måneskin in Rotterdam vindt het Eurovisiesongfestival in 2022 plaats in Italië. In welke stad dat zal zijn, is wel nog niet geweten. Geïnteresseerde steden kunnen zich vanaf vandaag aanmelden. De Italiaanse omroep RAI maakte zojuist bekend aan welke voorwaarden kandidaturen moeten voldoen.

De locatie waar het Eurovisiesongfestival georganiseerd wordt, komt op twee manieren tot stand. Het land waar de wedstrijd doorgaat wordt, bepaald door de winnaar van het jaar ervoor. De stad wordt dan weer gekozen door de verantwoordelijke omroep van dat land.

RAI

De Italiaanse rockband Måneskin zorgde er met zijn overwinning in mei van dit jaar voor dat het Eurovisiesongfestival in 2022 naar Italië trekt. Daar is de openbare omroep RAI verantwoordelijk voor het toewijzen van een gaststad. Heel wat steden toonden meteen interesse, maar tot nu toe konden die zich nog niet officieel kandidaat stellen.

Daar is nu verandering in gekomen. De RAI heeft namelijk de voorwaarden bekend gemaakt waaraan kandidaturen moeten voldoen om geldig te zijn. Iedere stad die daarvan alles kan afvinken, kan vanaf vandaag een bidbook indienen. Ze hebben daarvoor tijd tot maandag 12 juli. Daarna zal via een selectieproces de uiteindelijke winnaar gekozen worden.

Een van de voorwaarden van de RAI is dat de organiserende stad een internationale luchthaven moet hebben die niet meer dan 90 minuten van de stad verwijderd is. Er moeten ook maar liefst 2.000 hotelkamers zijn.

Zaal

Daarnaast zijn er heel wat zaken waaraan de zaal waar het Songfestival zal doorgaan, moet aan voldoen. Zo komen enkel indoor locaties in aanmerking die airconditioning hebben en een goed gedefinieerde perimeter. De grote zaal moet een capaciteit hebben van 8.000 tot 10.000 toeschouwers. Die plaats mag wel maar 70 procent van de normale capaciteit innemen aangezien er rekening moet worden gehouden met de specifieke podium- en productiebehoeften van Eurovisie. Er zijn ook heel wat vereisten voor het decor en de verlichting.

Naast de grote zaal moet er ook een persruimte zijn voor 1.000 journalisten, delegatieruimtes, kleedkamers, artiestenfaciliteiten, personeelsfaciliteiten, hospitality en publieksfaciliteiten. Al deze infrastructuur moet bovendien maar liefst negen week lang vrij zijn. Het Eurovisiesongfestival heeft namelijk zes weken voor en één week na de wedstrijd nodig om alles qua materiaal in orde te maken. De show zelf duurt, met repetities inbegrepen, twee weken en staat gepland voor mei 2022. Een exacte datum is er nog niet.

Turijn, Rome, Milaan of Bologna?

Nu de parameters waar de RAI naar zal kijken bekend zijn, vallen heel wat kandidaat-gaststeden af. Zo heeft Sanremo een veel te kleine zaal en is de locatie die Verona wou gebruiken niet overdekt.

Turijn wordt door de meeste volgers gezien als de topfavoriet. Die stad is niet meteen een toeristische trekpleister, maar heeft met de Pala Alpitour wel de beste indoor concerthal van Italië. Bovendien lijkt de zaal bewust zijn agenda te hebben vrijgehouden in de periode van het Eurovisiesongfestival. Daarnaast lijkt Rome de grootste kanshebber om het evenement binnen te halen. Naast zijn toeristische troeven is de Italiaanse hoofdstad ook de thuishaven van Måneskin. Het enige probleem hierbij is dat de grootste concerthal van de stad – de PalaLottomatica – al volledig volgeboekt staat voor april en mei 2022.

Ook Milaan kan zich mengen in de strijd met de Mediolanum Forum. Het dak van die zaal, die vooral voor sportwedstrijden gebruikt wordt, zou op dit moment wel niet geschikt zijn voor de verlichting die nodig is voor het Songfestival. Het valt te betwijfelen of de RAI grote kosten zal wil maken om dat aan te passen. Door de coronacrisis heeft de omroep het financieel namelijk zeer moeilijk. Tot slot wordt ook Bologna genoemd met de Unipol Arena.

Meer
Lees meer...