Waar gaat het Eurovisiesongfestival 2022 door? Deze Italiaanse steden stellen zich kandidaat

Nu het Eurovisiesongfestival 2021 erop zit, is het tijd om vooruit te kijken naar de editie van volgend jaar. Door de zege van de Italiaanse rockband Måneskin trekt de liedjeswedstrijd in 2022 naar Italië. In welke stad het Songfestival dan zal doorgaan, is nog niet duidelijk, al hebben meerdere steden al hun interesse uitgesproken.

Het wordt volgend jaar de derde keer dat Italië gastland zal zijn voor het Eurovisiesongfestival. De eerste keer gebeurde dat in 1965 toen de wedstrijd doorging in Napels. De reden voor die keuze was omdat de Italiaanse openbare omroep enkele jaren daarvoor in Napels een concertzaal had geopend. Daarin was plaats voor amper enkele honderden toeschouwers.

In 1991 trok het Songfestival opnieuw naar Italië. Het plan was daarbij om de wedstrijd te laten doorgaan in het mythische Teatro Ariston in Sanremo als eerbetoon aan het Festival di Sanremo, de Italiaanse liedjeswedstrijd waarop het Eurovisiesongfestival is gebaseerd. Na het uitbreken van de Golfoorlog begin dat jaar was er echter schrik ontstaan voor een aanslag. Daarom koos de RAI uiteindelijk toch voor Rome als gaststad omdat het daar de buitenlandse delegaties beter kon beveiligen.

Rome

Datzelfde Rome was er als de kippen bij om zichzelf na de zege van Måneskin naar voor te schuiven als kandidaat gaststad voor 2022. Virginia Raggi, de burgemeester van de stad, tweette kort na de overwinning al “Volgend jaar is Italië gastland van het Eurovisiesongfestival. Rome is de perfecte plaats om die uitdaging aan te gaan”.

Indien de Italiaanse hoofdstad echt gekozen wordt, lijkt de meest voor de hand liggende locatie PalaLottomatica. Deze arena heeft 11.200 plaatsen en wordt naast sportwedstrijden ook vaak gebruikt als concertzaal. Daarnaast heeft Rome dankzij zijn luchthaven en voldoende toeristische accommodaties ook heel wat andere troeven in huis.

Turijn

Stevige concurrentie mag er echter verwacht worden van Turijn. De Noord-Italiaanse stad zou de voorbije jaren al meermaals met de RAI gesproken hebben over het organiseren van het Songfestival als Italië zou winnen. Burgemeester Chiara Appendino bevestigde die interesse door zondagmorgen al te tweeten dat de stad zijn kandidatuur aan het voorbereiden was.

Met de indoor arena Pala Alpitour heeft Turijn bovendien de perfecte zaal. Deze moderne zaal biedt plaats aan zo’n 13.500 toeschouwers en is een van de meest gebruikte locaties voor grote concerten in Italië. Na het organiseren van de Olympische Winterspelen in 2006 heeft Turijn daarnaast nog heel wat bruikbare accommodaties.

Milaan en Bologna

Hoewel steden zich officieel maar binnen enkele weken kunnen kandidaat stellen, zijn er nog heel wat andere steden die nu al hun interesse hebben laten blijken. Eén van hen is Milaan. Burgemeester Pierfrancesco Maran toonde enkele minuten na de finale op zaterdag al interesse. Met de Mediolanum Forum beschikt de stad bovendien over een zaal met 12.700 plaatsen, al wordt de arena normaal bijna uitsluitend voor sportwedstrijden gebruikt.

Niet veel later liet ook Bologna van zich horen op Facebook. Met de Unipol Arena heeft die stad één van de grootste concertzalen van Italië, maar dat is niet per se een voordeel. De EBU heeft namelijk in het verleden al laten weten het aantal toeschouwers te willen beperken.

Pesaro, Napels en anderen

De Vitrifrigo Arena in Pesaro lijkt met zijn 13.000 plaatsen beter geschikt. Het is echter de vraag of de stad Pesaro zelf groot genoeg is om zo’n evenement te organiseren. Napels kampt dan weer met het omgekeerde probleem. Die stad lijkt alle accommodaties te hebben, behalve een geschikte concertzaal. Burgemeester Alessandra Clemente denkt daarom aan het tijdelijk ombouwen van de evenementenhal Mostra d’Oltremare. Ook Kopenhagen (Denemarken, 2014) en Tel Aviv (Israël, 2019) organiseerden het Eurovisiesongfestival in een omgebouwde expohal.

Tot slot is er ook interesse uit Firenze, Reggio Emilia, Rimini en Sanremo, maar om diverse redenen lijken die kandidaturen minder kans te maken.

Meer
Lees meer...