Euthanasie, is het echt zo onmenselijk?

Wat als je niet meer uit je bed kan? Als je bij elke beweging pijn voelt? Als je weet dat het je laatste dagen/maanden zijn, dan wil je toch niets liever dan sterven? Naar aanleiding van het interview met aartsbisschop Jozef De Kesel over het al dan niet verbieden van euthanasie wil ik mijn eigen mening uiten. 

Dit interview kwam terecht in een fameuze mediastorm . België kwam alweer voor in het wereldnieuws. Sommige politici beweren dat euthanasie kan gebeuren op voorwaarde dat familie en de persoon zelf ermee akkoord gaat. Maar in de euthanasiewet staat dat ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen euthanasie niet in het zorgpakket mogen opnemen. Ze mogen de toepassing van euthanasie verbieden bij hun eigen patiënten.

Maar wat als je de pijn niet meer aankan? Wat als je een plantje bent die niet meer kan bewegen? Als je voor euthanasie kiest, ben je uit je lijden verlost. Het leven is zeer kostbaar, maar als je ongelukkig bent en je voelt enkel nog pijn kan je niet meer verder leven. Euthanasie mag enkel van toepassing zijn als de ganse familie toestemming geeft en de persoon zelf ook. Er moet eerst grondig overleg gepleegd zijn en iedereen moet klaar zijn om de stap te zetten. Euthanasie heeft ook z’n voordelen, wanneer de familie weet wanneer de persoon zal sterven, kunnen ze een waardig afscheid nemen. Vaak kan het helpen bij de rouwverwerking want de familie was er op voorbereid. Het is fijner om terug te denken aan de dagen voor het sterven wanneer de zieke geen pijn had dan aan zijn laatste dagen met ondraaglijke pijn.

Iedereen heeft recht op een waardige dood. Als de patiënt dat nu eenmaal wil, moet men akkoord gaan met zijn/haar beslissing. De keuze maakt de patiënt ook niet van de ene dag op de andere. Daarover zal goed nagedacht zijn geweest. Patiënten die dan te horen krijgen dat ze euthanasie verbieden, zitten vaker nog dieper in de put. Als men absoluut niet verder wil leven. Als het leven geen zin meer heeft, zal men wel een manier vinden om aan z’n einde te komen. De patiënt zal constant met de doodsgedachte blijven zitten. Indien de zieke zelfmoord pleegt, is dit veel erger voor de achterblijvers. Ook al blijft het verschil tussen zelfmoord en euthanasie niet zo groot. Euthanasie is geen moord, je helpt iemand. Je verlost die persoon uit z’n lijden.

Euthanasie plegen is helemaal geen egoïstische beslissing. Wat veel egoïstischer is het feit dat dokters, vrienden, familie ertegen zijn dat je euthanasie wil toepassen.