Ex-oligarch hakt verder in op Poetin: “Onderhandelen met deze bandiet is een grove fout”

Mikhail Khodorkovsky, de voormalige rijkste man van Rusland, is, licht uitgedrukt, geen fan van president Vladimir Poetin of diens oorlog in Oekraïne. Hij laat dan ook geen kans onbenut om kritiek te uiten op de president. Nu waarschuwt hij het Westen niet met Poetin te onderhandelen: “Hij is geen staatsman, maar een bandiet.”

Khodorkovsky behoorde lang tot de absolute top van de Russische oligarchenwereld. Hij vergaarde zijn fortuin als eigenaar van gas- en oliemaatschappij Yukos, maar in een Kremlinmove om onafhankelijke bedrijven en Kremlincritici de mond te snoeren, belandde hij in de gevangenis. Nu leeft Khodorkovsky in ballingschap in het Zwitserse Zürich, van waaruit hij heel wat kritiek spuit op Vladimir Poetin.

Een regelrechte bandiet

In een interview met nieuwszender Euronews, dat woensdagochtend verscheen, hekelt Khodorkovsky de westerse pogingen om met diplomatie de oorlog in Oekraïne op te lossen. De Franse president Emmanuel Macron belde al honderden uren met Poetin, en ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Italiaans premier Mario Draghi en Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, belden al enkele keren met de Russische president. Karl Nehammer, de kanselier van Oostenrijk, reisde zelfs naar Moskou af om met de autocraat te praten.

“De leiders van de grote Europese landen geloven nog steeds dat ze iets kunnen onderhandelen met Poetin, zonder hun slagkracht te moeten tonen. (…) Dit is een grove fout, aangezien hij geen staatsman is, maar een regelrechte bandiet”, klinkt Khodorkovsky hard. “En wat doet een bandiet in dit soort situaties, waarin hij zichzelf sterk voelt en het gevoel krijgt dat hij aan zet is? Hij probeert zijn slachtoffer af te maken”.

Schuilen voor corona

Volgens de ex-oligarch speelt COVID de laatste tijd een grote rol in de handelingen van Vladimir Poetin. Zijn quarantaineperiode tijdens de pandemie zorgde ervoor dat zijn beeld over Oekraïne helemaal veranderde, en overging tot een invasie.

“Ik geloof niet dat Poetin een strategisch plan heeft. Ik zie hem ook niet als een sterke strateeg. Rusland is een groot land, en we hebben veel stemmen die allemaal iets anders zeggen. Eén van die stemmen zegt wat overeenkomt met Poetins visie, en dat wordt uitgevoerd”, vervolgt Khodorkovsky. “Wat we nu zien in Oekraïne, heeft Poetin samen met enkele van zijn agressiefste vriendjes bedacht toen ze in een bunker schuilden voor de coronapandemie”.

“De invasie is een mix van pragmatisme – een wil om hemzelf populairder te maken bij het kiesvee – en paranoïde angst van wat er gebeurt in het buurland (Oekraïne). Hij heeft schrik voor de democratische veranderingen en de onafhankelijkheid in dat land”, vat de voormalige oligarch de oorlog in Oekraïne kort samen.

(am)

Meer
Lees meer...