Ex-ondervoorzitter Jong N-VA Dylan Vandersnickt stapt uit het leven

Dylan Vandersnickt, de ex-ondervoorzitter van Jong N-VA, is gisteravond dood aangetroffen. Hij was 24 jaar en zou zelfmoord gepleegd hebben. Vandersnickt kwam in mei in opspraak omdat hij een meme had gedeeld van een studente die verkracht werd door een migrant. In de nasleep van de storm van kritiek trad hij af als ondervoorzitter.

“We zijn een steunpilaar kwijt”, staat te lezen op de Twitterpagina van Schild & Vrienden, een Vlaams-nationalistische organisatie waar Vandersnickt aan verbonden was. “Maar de idealen van Dylan Vandersnickt leven voort. Wij gaan door, vastberadener dan ooit.” Oprichter Dries Van Langenhove zegt aan de nieuwswebsite Sceptr dat hij geschokt is: “Dylan werd de laatste tijd door de media onterecht afgeschilderd als een slechte mens omdat hij de gevolgen van een desastreus migratiebeleid pijnlijk blootlegde. In realiteit was Dylan een prachtig persoon met het hart op de juiste plaats.”

De concrete reden voor de zelfmoord is niet bekend.

Racistische meme

Eerder dit jaar kreeg Vandersnickt een storm van kritiek over zich nadat hij een extreemrechts getinte meme gedeeld had van een migrant die een blonde vrouw verkracht. Ook was er op de foto de executie van een medestudent te zien en was de achtergrond bezaaid met pamfletten van acties voor een waardige opvang van oorlogsvluchtelingen. Met de post reageerde Vandersnickt op een protestactie tegen het migratiebeleid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Vandersnickt verontschuldigde zich, maar werd uit de N-VA gezet. Hij was acht jaar politiek actief. “Wat een gejank”, reageerde hij toen. “Ik geef toe dat het gebruik van de gezichten veel te persoonlijk was, dat was een fout. Ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden aan de twee personen, maar men heeft rond de hele zaak te veel spel gemaakt.” Ook zei Vandersnickt dat hij geen spijt had van de post.

Vandersnickt over de meme in De Afspraak:

Wie nood heeft aan een gesprek, kan altijd de zelfmoordlijn contacteren via het nummer 1813.
Meer
Lees meer...