Extreemrechts in opmars: helft van Vlaamse gemeenten heeft problemen met radicalisering

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft een enquête afgenomen bij 151 gemeentebesturen. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de Vlaamse gemeenten kampt met problemen rond radicalisering. Bovendien zijn homofobie en rechts-extremisme nu grotere problemen dan Syriëstrijders en moslimextremisme.

Het onderzoek werd afgelopen zomer gevoerd. Twee op de vijf deelnemende gemeentebesturen zitten met problemen rond polarisering of met verscherpte tegenstellingen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Bijna de helft van de gemeentebesturen ervaart radicalisering. Daarmee bedoelt men dat mensen ingrijpende veranderingen in de samenleving nastreven of ondersteunen die een gevaar kunnen opleveren voor het voortbestaan van de democratische rechtsorde.

(Het Brits koppel dat hun baby naar Hitler vernoemde, moet jarenlang de cel in.)


“Twee jaar geleden nauwelijks meldingen”

Qua radicalisering gaat het vooral om uitingen van rechts-extremisme. Daar kampt een op de vijf gemeenten mee. Wim Dries (CD&V), Genks burgemeester en VVSG-voorzitter, spreekt van een opmerkelijke stijging op Radio 1: “Twee jaar geleden kregen we er nauwelijks meldingen over. Maar nu is dat anders. Het gaat om het verheerlijken van extreme daden en het dragen van een hakenkruis, maar evengoed over uitingen van homofobie en moslimhaat.”

(467 Duitse rechtsextremisten en neonazi’s tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, zijn spoorloos.)

Veiligheidscellen

“Heel wat gemeentebesturen weten niet goed hoe ze daarmee moeten omgaan”, zegt Dries nog. “Daarom moeten we kennis en ervaringen uitwisselen. Hoe pak je dat aan, hoe spreek je mensen daarover aan. Dat zijn zaken waar we moeten over nadenken. De Lokale Integrale Veiligheidscellen (LIV), die oorspronkelijk zijn opgericht om geradicaliseerde moslimjongeren op te volgen, kunnen daarbij helpen. Er is in ieder geval werk aan de winkel om mensen te verbinden. Ik denk dat de nieuwe gemeentebesturen daar ook een prioriteit van zullen maken.”

(Uit een rapport van de dienst Terrorismebestrijding van de Nederlandse overheid blijkt dat er sprake is van een toename van rechts-extremistisch geweld in West-Europa.)

EPA

Gebrek aan kennis

Uit de enquête blijkt ook nog dat er in veel gemeenten conflicten zijn rond religieuze overtuigingen en etnisch-culturele gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld ouders die hun kinderen niet laten deelnemen aan de zwem-, turn- of muziekles. Volgens de VVSG is dat geen vorm van radicalisering, maar wel een teken van een gebrek aan kennis van elkaars gewoonten en tradities.

(Front National-topvrouw Marine Le Pen moet de EU bijna 300.000 euro wegens gesjoemel.)

Lees hier meer over de ‘Mars tegen Marrakech’.

Meer
Lees meer...