Left Right
scrollTop top

Exuberant Vlaams Belang krijgt steun van extreemrechtse boegbeelden Steve Bannon en Marine Le Pen in strijd tegen ‘Marrakech’


Exuberant Vlaams Belang krijgt steun van extreemrechtse boegbeelden Steve Bannon en Marine Le Pen in strijd tegen ‘Marrakech’

Vlaams Belang leeft op een wolk. Nooit in de afgelopen vier jaar, onder de regering Michel, voelden ze zich sterker: de crisis rond het VN-migratiepact doet hen dromen van een gigantische comeback bij verkiezingen. Voor een meeting tegen het pact halen ze het kruim van de extreemrechtse wereld naar Brussel: Steve Bannon en Marine Le Pen komen zaterdag.

In jaren niet meer gezien: de smile waarmee een Filip Dewinter (Vlaams Belang) tegenwoordig rondloopt in de gangen van de Kamer. Want hij voelt het, zonder dat hij peilingen nodig heeft: zijn partij die jaren in het verdomhoekje zat, is helemaal terug.

Hoogtepunt was ongetwijfeld dinsdagmiddag, toen tijdens de hoorzittingen rond het VN-migratiepact de beelden van de heftige online campagne van N-VA tegen dat pact opdoken. Terwijl elke andere partij, de coalitiepartners van N-VA op kop, hun “verontwaardiging”, “walging”, en “ongeloof” uitspraken, kwam Dewinter tussen: “Ik ben de auteur van die campagne. Of ten miste, ik had hem kunnen zijn. Want die slogans en beelden komen recht uit onze koker.”

epa

Ook Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, dook op in het parlement, om het schouwspel in de commissie Buitenlandse Zaken vanop de bezoekerstribune gade te slagen. Van Grieken is immers Vlaams parlementslid, geen Kamerlid. Trots kondigde hij aan dat zijn partij daar over de 100.000 handtekeningen was gegaan in haar online petitie tegen het VN-migratiepact. Vlaams Belang noemt dat pact overigens zeer consequent het ‘Marrakech-pact’, kwestie van het nog meer een exotisch-invasief tintje mee te geven. Beeldvorming, weet u wel.

Of de 100.000 handtekeningen ook effectief 100.000 mensen zijn, is maar de vraag. Doctoraal onderzoeker Jeroen Baert stelde op Twitter alvast vragen: hij wijst erop dat er geen mailverificatie op de petitie zat. Daardoor kan je makkelijk duizend keer de petitie tekenen.

Steve Bannon, de ongekroonde koning van extreemrechts

Het zal Vlaams Belang worst wezen. Zij hebben de wind in de zeilen, voelen ze. De koning van die beeldvorming komt zelfs zaterdag het Vlaams Belang steunen. Want dan trekt de partij alle registers open met een zogenaamde ‘spoedmeeting’ tegen het Marrakech-pact. Daarvoor kiezen ze het Vlaams parlement, waar de ‘Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid’ bijeen komt. Die koepelbeweging van anti-Europese partijen verenigt Vlaams Belang met partijen zoals de Lega in Italië en het FN in Frankrijk of de PVV van Geert Wilders in Nederland.

En niet toevallig duikt Steven Bannon daarin op. Bannon is de oud-adviseur van Donald Trump, de man die volgens velen de New Yorkse vastgoedmagnaat uiteindelijk president maakte. Bannon werd als oprichter van de Breitbart-site de vaandeldrager van alt-right en wist via die extreemrechtse nieuwssite een miljoenenpubliek te bouwen. Vervolgens schopte hij het tot campagneleider van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump. Na z’n verkiezing kroonde Trump Bannon tot topstrateeg en hoofdadviseur van het Witte Huis.

In België eerst niet de juiste partner

Daar belandde Bannon in een machtsstrijd met andere toppers rond Trump, en uiteindelijk moest hij het onderspit delven. Sindsdien focust Bannon zich op Europa. Hij wil overal, in Frankrijk, Italië, Nederland, maar ook in België extreemrechtse anti-migratiepartijen een zetje geven, en de technieken die hij voor Trump gebruikte komen toepassen.

In België liep het aanvankelijk niet goed, omdat hij onder meer de Parti Populair van Mischael Modrikamen uit Franstalig België aan zich bond. Maar die man staat bekend als een ongekend ruziemaker: bijna niemand wil met hem werken (lees ook: Bannons droom van extreemrechtse Europese superbeweging getorpedeerd door zijn Belgische superfan). Vlaams Belang is een veel geschiktere partner voor Bannon: zij hebben Europees al veel langer banden met hun tegenhangers in andere Europese landen, en zitten samen in één Europese fractie. Naast Bannon komt dus ook Marine Le Pen, de leidster van de Franse extreemrechtse partij Front National naar Brussel, om Vlaams Belang te steunen.

Vlaams Belang is helemaal opgepompt voor de meeting zaterdag. “Gezien de vernietigende demografische gevolgen is het daarom van het grootste belang dat alle patriottische krachten in Europa samenwerken tegen een pact dat de grenzen wagenwijd openzet en het einde inluidt van het Europa zoals we dat vandaag kennen”: zo kondigden ze aan in hun bericht.

“Het doel van de meeting is kristalhelder: dit noodlottige zelfmoordpact verwijzen naar de enige plaats waar het thuishoort: de prullenmand”, zo zegt voorzitter Tom Van Grieken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  136.069.313
 • Aantal
  doden
  2.937.292
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  939.309
 • Aantal
  doden
  23.636