F-16’s jonger dan gedacht? Officiële documenten spreken Vandeput tegen

F-16’s jonger dan gedacht? Officiële documenten spreken Vandeput tegen

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zei op VTM Nieuws dat de Belgische F-16’s, die momenteel in gebruik zijn, zo’n 50 à 60 jaar oud zijn. In ‘De Zevende Dag’ zei N-VA-politica Karolien Grosemans dat de oudste, operationele F-16’s in 1976 gebouwd werden. Sp.a-voorzitter John Crombez en politiek commentator Ivan De Vadder komen met parlementaire documenten op de proppen die dat tegenspreken. De oudste operationele vliegtuigen blijken niet veel ouder dan dertig jaar te zijn.

“We hebben een lijst met parlementaire stukken, vliegtuig per vliegtuig met bestellingjaar”, laat sp.a-voorzitter John Crombez aan newsmonkey weten. “Bijna alle vliegtuigen van de actuele vloot zijn tussen 1988 en 1991 besteld en zelfs pas later in gebruik genomen. Ze zijn dus maximaal dertig jaar oud.”

“De bestelprogramma’s van het Belgisch leger voor de F-16’s staan gewoon online. We hebben de twee documenten gematched. Daaruit blijkt dat bijna de volledige actieve vloot maximaal dertig jaar oud is. Dat is dezelfde leeftijd als de Amerikaanse vliegtuigen die momenteel geüpdatet worden.”

Uit de lijst die we op Belgian Wings vinden, blijkt dat nagenoeg alle operationele F-16’s, op een paar uitzonderingen na, na 1988 gebouwd werden:

Gesponsorde artikelen