Facebook herkent binnenkort je gezicht, maar hoe zit het met de privacy?

Het is een lastig werkje om iedere keer na het opladen van foto’s op Facebook de gezichten van je vrienden te moeten taggen. Maar ook daar hebben ze weer iets op gevonden. Een nieuw soort software, DeepFace, maakt het mogelijk voor Facebook om binnenkort automatisch gezichten te herkennen. Dat kan de website natuurlijk al jaren, maar het nieuwe systeem is bijna even accuraat als wij zelf.

Het systeem heeft het nu al op gemiddeld 97,25 procent van de foto’s bij het rechte eind. Dat is bijna zo goed als wanneer we het zelf zouden doen, want volgens statistieken taggen mensen zelf in 97,5 procent van de gevallen correct. Facebook, en meer bepaald de API Group, bekeek 4,4 miljoen getagde gezichten van 4.030 gebruikers om het systeem te leren de personen gemakkelijker te onderscheiden.

In een notendop gaat Facebook een 3D-model maken van de gezichten die worden gedetecteerd. Op die manier hanteert de website meer dan 120 miljoen parameters om exact te kunnen zeggen wie van je vrienden op de foto te zien is.

Privacy?

Indrukwekkend, maar toch ook een beetje eng. Waar gaat die technologie immers eindigen en hoe zit het met de privacy? Enkele bedenkingen:

  • Facebook zal straks een miljard gezichten kunnen herkennen. Dat wordt weer sleutelen aan die instellingen om de privacy te garanderen.
  • Wat als Facebook kon zien wanneer je naar een advertentie kijkt? Het zou een verlengstuk van dit systeem kunnen zijn en sommige bedrijven voeren er al onderzoek naar.
  • Je bent nu al een nummertje in de databank van Facebook, omdat je je naam en andere gegevens hebt ingevuld. Maar als profielfoto kan je evengoed je hond of kat kiezen. Door dit systeem zal je gezicht binnen de kortste keren naast je naam kunnen staan.
  • En vanuit deze technologie zullen zonder twijfel nog leuke en minder leuke toepassingen ontstaan.
Maar of je DeepFace nu leuk vindt of niet, je hoeft je Facebook-profiel nog niet meteen te verwijderen. Er moet eerst nog grondig worden geëxperimenteerd met dit nieuwe speelgoed.
Meer
Lees meer...