De federale regering buigt zich over plannen om Defensie te hervormen. Hoewel er eensgezindheid lijkt over hogere investeringen, blijft de discussie over de pensioenleeftijd voor militairen moeilijk.
Met een defensiebudget van slechts 1,30 procent van het bruto binnenlands product (bbp) scoort België een van de laagste cijfers binnen de NAVO. Het huidige doel voor de alliantie is een uitgave van 2 procent van het bbp, maar zowel NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte als internationale bondgenoten dringen aan op nóg hogere investeringen.
Om die achterstand in te halen, heeft België de afgelopen jaren een grootscheepse moderniseringscampagne opgezet. De plannen omvatten de vervanging van cruciaal materieel, zoals fregatten, pantservoertuigen, gevechtsvliegtuigen en drones. Tegen 2025 wil Defensie bovendien het aantal militairen verhogen van 24.000 naar 31.000 om al die nieuwe middelen operationeel te maken.
Pensioenleeftijd naar 67?
Hoewel Defensie investeert in de toekomst, botst dit met plannen om de pensioenleeftijd voor militairen op te trekken naar 67 jaar. Volgens een intern document, waar VRT NWS de hand op heeft gelegd, zou deze maatregel een averechts effect kunnen hebben.
Militairen genieten momenteel van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een uitzonderlijk lage uitval van slechts 2 procent. Dat is veel beter dan de gemiddelde cijfers in de privésector. Een hogere pensioenleeftijd zou volgens Defensie echter kunnen leiden tot meer burn-outs en een grotere uitstroom, wat de moderniseringsdoelen in gevaar brengt.