De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldbevolking. Bijna overal is de economie volledig in elkaar gestuikt, doordat niemand nog buiten mag komen en er al zeker geen toeristen toegelaten zijn. Da’s ook in Fiji het geval. Duizenden mensen zijn er hun job kwijtgespeeld en hebben dus ook geen loon meer. Het eiland is dan maar teruggevallen op een oud systeem: de ruilhandel.
Op Fiji – een eilandengroep ten oosten van Australië – wonen in totaal net geen 900.000 mensen. De eilandengroep is niet groot, en teert voor meer dan een derde van z’n inkomsten op toerisme. En net dat is onmogelijk door de huidige coronacrisis.
Barter for Better Fiji
Meer dan 40.000 mensen zitten nu zonder een job. En dat wil zeggen dat ze ook geen geld kunnen verdienen. Maar dat geld hebben ze wel nodig, om leningen af te betalen, hun huur op tafel te kunnen leggen en hun auto’s vol te tanken.
De Facebookgroep Barter for Better Fiji biedt radeloze mensen een oplossing: ruilhandel. De groep telt ondertussen al meer dan 128.000 leden (da’s indrukwekkend, want Fiji telt amper 900.000 inwoners). De leden van de groep helpen elkaar om het weinige geld dat ze hebben te sparen voor hoogst noodzakelijke kosten.
Verse groenten nodig? Geen probleem, een taxi-ritje in ruil is goed. Broodjes op overschot? Die kan je ruilen tegen online bijles. Rondslingerende zaden om groenten te kweken? Daar krijg je verse taarten voor. Extra gebedjes nodig? Dan kom je maar even de tuin op orde zetten.
Plaats om te ruilen
“Voor heel wat mensen in Fiji, en over de hele wereld, wordt het steeds moeilijker om aan geld te geraken, en al zeker om het uit te geven”, klinkt het bij één van de oprichters van de groep. “Het idee is om een plek te creëren waar mensen kunnen krijgen wat ze nodig hebben, zonder geld uit te geven.”
“Dat helpt hen om het weinige geld dat ze hebben, te sparen voor rekeningen, dagelijks verbruik, transport en andere dingen waar ze geld voor nodig hebben.”
Niet alleen in Fiji zijn ruilprojecten uit de grond gestampt. Ook andere eilandgroepen in Oceanië richtten onder andere al Facebookgroepen om waar mensen met elkaar kunnen ruilen.