Left Right
scrollTop top

Auto nemen om naar bos te rijden of te gaan sporten mag weer vanaf maandag


park bos wandelen koppel
© Shutterstock

Iedereen mag vanaf maandag opnieuw een “beperkte verplaatsing” maken met de auto om te gaan wandelen of een andere sport te beoefenen. Dat laat het Crisiscentrum weten in een aangepaste lijst vragen over de coronamaatregelen.

Bij het begin van de lockdown op 18 maart was het voor iedereen verboden om de auto te nemen om zogenaamde recreatieve activiteiten te beoefenen. Wie wou gaan wandelen wandelen of lopen in het bos of een park moest mocht daar niet met de auto naartoe rijden.

“Geen daguitstap”

Sinds 6 april mogen ouderen, gezinnen met jonge kinderen en mensen die minder mobiel zijn daarvoor wel de auto nemen. En vanaf maandag 4 mei is dat dus voor iedereen opnieuw toegestaan. Dat staat te lezen in een document met veelgestelde vragen over de coronamaatregelen. “Iedereen mag met zijn wagen een beperkte verplaatsing maken om te gaan wandelen of joggen in een nabijgelegen bos of park”, legt Yves Stevens van het Crisiscentrum uit aan de VRT.

Hoe ver die verplaatsing mag zijn, is niet vastgelegd. “Maar belangrijk is dat mensen er geen daguitstap van maken. Het is ook niet de bedoeling om heel het land te gaan rondrijden”, verduidelijkt Stevens. “Het coronavirus is nog altijd aanwezig”

Meer sporten

Die aanpassingen van de richtlijnen maakt deel uit van fase 1A van de exitstrategie uit de coronacrisis. Die eerste fase gaat komende maandag in. Vanaf dan zijn ook meer sportactiviteiten toegelaten. Je mag alle sporten beoefenen die contactloos zijn en in de buitenlucht doorgaan. Het gaat hierbij onder andere over tennissen, golfen, kajakken of vissen.

Dat sporten moet alleen gebeuren, in het gezelschap van mensen die onder hetzelfde dak wonen en/of met maximum twee anderen als je altijd 1,5 meter afstand houdt.

Motor

Een andere belangrijke wijziging van de coronamaatregelen is dat een ritje maken met de motor nu ook onder fysieke activiteiten valt. Tot nu toe mocht de motor alleen gebruikt worden voor essentiële verplaatsingen. Vanaf 4 mei mag je dus wel met maximum twee andere motards een motorrit maken.

“Het moet gaat om een rondrit die thuis start/eindigt, zonder onderweg een bezoek te brengen aan hotspots of bezienswaardigheden”, verduidelijkt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) tegenover VRT.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452