Leger levert 3.000 liter bier aan door bosbranden getroffen dorp in Australië

HMAS Choules Australië Mallacoota
epa

Na weken van problemen door de bosbranden is er eindelijk beter nieuws voor het de Australische kustgemeente Mallacoota. Een schip van de Royal Australian Navy heeft er namelijk voor gezorgd voor een noodlevering van 3.000 liter bier. Doordat alle wegen in de omgeving afgesloten zijn, dreigde de plaatselijke pub namelijk zonder bier te vallen.

De verwoestende bosbranden die al maanden woeden in Australië bereikten op oudejaarsavond het kustplaatsje Mallacoota. Kort daarna werden alle toegangswegen afgesloten waardoor alle bevoorrading sindsdien via boot moet gebeuren.

Naast de gebruikelijke leveringen brengt de HMAS Choules van de Royal Australian Navy dit weekend ook 3.000 liter bier naar de getroffen gemeente.

“Minste wat we konden doen”

Lou Battel, eigenaar van Mallacoota Hotel Motel, merkte deze week dat zijn voorraad bier bijna op was en contacteerde daarom zijn brouwerij. Carlton & United Breweries, eigendom van AB Inbev, schoot direct in actie en zorgde er voor dat het Australisch leger 3.000 liter bier meenam op zijn schip.

“De pub is het hart van lokale community’s. En na alles wat de inwoners van Mallacoota en de brandweerlui hebben doorgemaakt, was het minste wat we konden doen, zorgen dat ze kunnen genieten van een pintje”, zegt Peter Filipovic, CEO van Carlton & United Breweries, aan CNN.

Ook het Australisch leger erkent het belang van voldoende bier in het getroffen gebied. “Deze herbevoorrading zal een positieve impact hebben op de moraal”, zegt een woordvoerder, die beklemtoont dat het bier geen onnodige plaats inneemt op de HMAS Choules.

1 miljoen dollar donatie

De speciale levering bier is niet de enige inspanning die Carlton & United Breweries (CUB) doet als reactie op de bosbranden in Australië. Het bedrijf wil 1 miljoen dollar inzamelen voor de getroffen gebieden en doneert nu al 250.000 dollar om de bosbranden te bestrijden.

Via zijn free drinking water program leverde de brouwerij de afgelopen tijd ook al zo’n 200.000 blikken water aan centra die geëvacueerden opvangen. Vrijwillige brandweerlieden die werken bij CUB krijgen tot vier weken betaald verlof om te helpen bij het blussen.

10 miljoen hectare

Australië wordt al sinds september geteisterd door gigantische bosbranden. Meer dan 10 miljoen hectare, ofwel drie keer de oppervlakte van België, aan bos is al afgebrand.

Bij de branden zijn al zeker 27 mensen om het leven gekomen. Daarnaast stierven naar schatting ook meer dan 1 miljard dieren om het eiland.

Gesponsorde artikelen