Left Right
scrollTop top

Niet graag groenten eten is genetisch bepaald, toont studie aan


Groenten
© Pixabay

Sommige mensen eten liever groenten dan anderen. Voor de ene is het een heerlijkheid terwijl anderen met moeite twee groenten opeten. Een nieuwe Amerikaanse studie wijst nu uit dat het wel degelijk met je genen te maken heeft of je groenten lust of niet.

Standaard is er in je lichaam een bepaald gen aanwezig dat een onaangename smaak herkent. Maar er zijn ook mensen die twee kopieën van dat gen hebben. Dat kan ervoor zorgen dat je groenten zoals broccoli en spruiten echt wálgelijk vindt.

Evolutie

Dat kan verklaren waarom sommigen het zo moeilijk vinden om groenten mee op te nemen in hun dieet. Naast groenten kan het gen er ook voor zorgen dat je de smaak van bier, koffie en donkere chocolade om te kokhalzen vindt.

Wanneer we kijken naar onze evolutie, dan had dat vroeger wel degelijk zijn nut. Gevoelig zijn aan bitter had toen namelijk zijn voordelen. Het beschermde mensen voor voedsel dat giftig kon zijn. Maar tegenwoordig heeft dat gen nadelen, want het kan ervoor zorgen dat mensen niet langer hun vijf stukken groenten of fruit per dag eten.

Iedereen erft twee kopieën van het smaakgen dat de naam TAS2R38 krijgt. Dat is gecodeerd voor een eiwit in de smaakreceptoren op de tong waardoor we bitterheid kunnen proeven.

TAS2R38

Mensen die twee kopieën erven van een variant van het TAS2R38-gen, dat AVI genoemd wordt, zijn niet gevoelig aan betere smaken. Er zijn ook mensen die één kopie van AVI hebben én een kopie van PAV, die zijn gevoeliger aan bittere smaken. Dan is er ook nog een laatste categorie en zij worden de super-tasters genoemd. Dat komt omdat zij twee kopieën van het PAV-gen hebben. Daardoor vinden zij al snel iets ontzettend bitter.

Groenten
Pexels

De onderzoekers bestudeerden 175 mensen en konden vinden dat mensen met twee kopieën van het PAV-gen enkel minimale hoeveelheden groenten aten. Als ze toch al groenten aten dan waren het voornamelijk groene bladgroenten, die goed zijn voor het hart.

“Je moet echt nadenken over hoe dingen smaken als je patiënten echt wil helpen om hun dagelijkse portie groenten binnen te krijgen”, vertelt dokter Jennifer Smith aan BBC. Zij is een onderzoeker aan de Universiteit van Kentucky en auteur van het onderzoek.

De researchers gaan nu verder met het onderzoek om naar oplossingen te zoeken. Zo hopen ze dat het gebruik van kruiden ervoor kan zorgen dat de bittere smaak naar de achtergrond treedt. Op die manier zou het makkelijker zijn om groenten te eten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  112.547.616
 • Aantal
  doden
  2.497.865
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  760.809
 • Aantal
  doden
  21.988