Films waarbij niemand beschuldigd is van machtsmisbruik? Rotten Apples is het antwoord op uw vragen

Films waarbij niemand beschuldigd is van machtsmisbruik? Rotten Apples is het antwoord op uw vragen

Harvey Weinstein, Kevin Spacey: het zijn namen die vroeger geassocieerd werden met goede films of tv, met blockbusters en Oscars. Bijna automatisch frons je toch even met de wenkbrauwen als je één van hun films bekijkt. Maar dat hoeft niet: met Rotten Apples kan je checken of er iemand heeft meegewerkt aan een productie die ooit is aangeklaagd voor verkrachting of aanranding. Een confronterende test. 

Na de ware stortvloed aan rechtszaken en beschuldigingen naar grote Hollywoodbonzen vraag je je waarschijnlijk af: kan ik eigenlijk nog wel naar ’n film kijken waar één van die mannen inzit? Da’s een morele beslissing die we niet voor jou kunnen maken, maar hoe weet je in vredesnaam aan welke film elke rotte appel van de filmindustrie heeft meegewerkt. Wel, daar bestaat een website voor.

Want Rotten Apples, het Weinstein-factor-equivalent van Rotten Tomatoes, wil jou laten weten wie de mensen zijn in de filmindustrie die je moet vermijden. Je geeft een film in bij de database en het resultaat leidt je niet alleen naar een simpele ja of nee, maar ook naar een bronvermelding. Want het is niet de bedoeling dat er een heksenjacht ontstaat.

Gigantische database

Integendeel, de vier marketeers achter de website, Tal Wagman, Annie Johnston, Justice Erolin en Bekah Nutt, willen vooral onderstrepen hoe veel mensen met macht in Hollywood er betrokken zijn bij de schandalen. Want je bewust zijn van het probleem, is een deel van de oplossing. Vandaar de databank dus. De marketeers hingen een database met 19.000 acteurs, producers, casting agents en technici aan een database die ze zelf opstelden met rechtszaken die tegen deze mensen werden geopend.

Er moet wel bewijs zijn: geen bewijs is een ‘fresh apple’ in plaats van een ‘rotten apple‘, maar de database is natuurlijk niet volledig. Het is onmogelijk voor de vier om alle dagen bij te houden wat er nu alweer over wie beweerd wordt, maar je kan ook zelf suggesties aanbrengen.

Bekende namen

Bang dat zowat elke film die je leuk vindt, een rotte appel is? Dat valt best mee: volgens Erolin is ongeveer 73 procent van de industrie ‘clean’. Die cijfers kunnen natuurlijk nog veranderen naarmate er andere beschuldigingen komen. Momenteel zijn het ook vooral de bekende namen die in de database aan een beschuldiging gelinkt worden, maar ook dat hopen de makers snel te veranderen.

Probeer het hier zelf eens.

Gesponsorde artikelen