Een grote overwinning voor de conservatieve krachten in Amerika, een grote achteruit voor de vrouwenrechten: tijdens de nacht van woensdag op donderdag heeft de gouverneur van Alabama de anti-abortuswet goedgekeurd. Abortus wordt nu illegaal in Alabama vanaf het moment van conceptie, zelfs als er sprake is van verkrachting en/of incest.
Dinsdag legde de senaat van Alabama de meest repressieve anti-abortus wettekst in de Verenigde Staten voor. Lang verhaal kort verbiedt de wet abortus onder alle omstandigheden, zelfs bij verkrachting of incest. Artsen die wel een veilige abortus uitvoeren, kunnen een celstraf krijgen van tussen de 10 en 99 jaar. Ter vergelijking: verkrachting kan je op minder jaren cel komen te staan. Enkel bij zeer zware medische problemen wordt abortus nog getolereerd, maar dan mag de foetus geen kans hebben om te overleven.
Die wet komt er nu door: dinsdag was er nog een minuscule kans dat de wet niet ondertekend zou raken, maar gouverneur Kay Ivey, 74, heeft de wet ondertekend onder het motto “elk leven is een cadeau van God.” Daarmee bevestigt de Republikeinse de meest conservatieve wet die in de laatste maanden aangenomen is. Hij treedt in werking binnen zes maanden.
Hysterie
Uiteraard kan zo’n wet niet passeren zonder enige commotie en hartsgrondige colère over het hele land en in de wereld. Zeker in de Democratische clan spreekt men over een onversneden aanval op de vrouwenrechten. Je kan ze geen ongelijk geven. Joe Biden, vicepresident onder Obama en presidentskandidaat in 2020, stelde al dat de keuze om te aborteren “volledig tussen de vrouw en haar arts” ligt en dus weinig met politiek te maken mag hebben.
Hillary Clinton van haar kant, schijnt in shock te zijn. “Niemand onder ons zou een toekomst mogen aanvaarden waarin onze dochters en onze kleindochters minder rechten hebben dan wij.” In de Senaat van Alabama zijn alleszins al harde woorden gevallen. Bobby Singleton, Democratisch lid van de Senaat, leek wanhopig over het feit dat de senatoren zelfs geen uitzonderingen wilden toestaan voor verkrachting en incest. “U verkracht zelf de staat Alabama. U zegt aan mijn dochter dat ze niet telt in Alabama: mannen mogen je verkrachten en jij zal dat kind krijgen als je zwanger wordt.”
None of us should accept a future in which our daughters and granddaughters have fewer rights than we do.
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) 15 mai 2019
Choose a way to help, ask a friend to join you, and let's get to work.
Supreme Court
Dan blijft er nog een laatste hoop over: dat de wet geannuleerd wordt. En effectief, de tegenstanders van de wet rekenen daar zelfs op. Want eigenlijk is de abortuswet in Alabama niet het einddoel, dat ligt in Washington. Daar zitten negen rechters die beslissen of de beslissing van de staat in lijn is met de federale jurisdictie. Zij kunnen echter ook die andere bepalende abortuswetgeving: Roe vs. Wade, afschaffen. Dat arrest uit 1973 heeft abortus gelegaliseerd in het hele land.
Alleen, laat nu net in die Supreme Court, dat uit 9 rechters bestaat, een extra conservatieve rechter zijn aangesteld. Daarmee zit er een cruciale conservatieve meerderheid in het Supreme Court en dus zou het best kunnen dat binnen enkele jaren de bestaande abortuswetgeving volledig wordt teruggedraaid. Ook Kay Ivey is van die mening: “Veel Amerikanen, mezelf incluis, zijn niet akkoord met het Roe v. Wade-arrest uit 1973”, verklaarde ze terwijl ze de wet uit Alabama tekende.
Een golf door alle staten
Alabama is de staat die momenteel de strengste abortuswetten heeft staan. Maar het is verre van de laatste, dat bewijst de ware anti-abortusgolf die momenteel over de Verenigde Staten rolt. Sinds het begin van dit jaar hebben meer dan de helft van de vijftig Amerikaanse Staten hun abortuswetten aangepast, en dat wil zeggen dat ze verstrengd zijn. Zo kwam er in Georgia vorige week de heartbeat-wet: geen abortus nadat de hartslag gezien kan worden, op 6 weken. De meeste vrouwen weten nauwelijks dat ze zwanger zijn.
In Ohio, Missouri en Tennessee zetten de wetgevende machten zich eveneens klaar om een wet te stemmen in die lijn. In het kort heeft abortus nog nooit zo hoog op de politieke agenda gestaan in de moderne geschiedenis, of tenminste, sinds 1973. Volgens het Pew Research Centre was 58 procent van de Amerikanen in 2018 te vinden voor abortus. 37 procent vraagt de afschaffing. Maar de beslissing ligt natuurlijk in handen van The Supreme Court. Die volgt momenteel niet de meerderheid: daarmee katapulteert de Verenigde Staten zich naar het niveau van de Middeleeuwen.
Les élus de l'Alabama qui ont voté pour l'interdiction de l'avortement. Vous remarquez rien? pic.twitter.com/AUlmnYOsjq
— thomas snegaroff (@thomassnegaroff) 15 mai 2019