Fitbit heeft een wettelijke goedkeuring gekregen in zowel de Verenigde Staten als Europa voor zijn ECG-applicatie om voorkamerfibrilleren, een soort hartritmestoornis, te identificeren. De applicatie is momenteel enkel beschikbaar op hun nieuwe smartwatch Fitbit Sense die uitkomt in oktober.
In het nieuws: Fitbit heeft zowel van de Amerikaanse U.S. Food and Drug Administration (FDA) als van Conformité Européenne (CE) van de Europese Unie een goedkeuring ontvangen om met zijn elektrocardiogram (ECG) applicatie de hartritmestoornis voorkamerfibrilleren (AFib) vast te stellen.
Wat is voorkamerfibrilleren (AFib)?
- Voorkamerfibrilleren, ook wel boezemfibrilleren of atriumfibrilleren genoemd, is een hartritmestoornis waarbij de voorkamers (of atria) van het hart niet meer normaal samentrekken. Dat doen ze daarentegen veel te snel en onregelmatig.
- Deze aandoening treft wereldwijd naar schatting 33,5 miljoen mensen. Het gaat in Europa en de Verenigde Staten over 2 à 3 procent van de bevolking.
- Het is belangrijk om AFib tijdig op te sporen. Mensen die het hebben, riskeren namelijk ernstige complicaties zoals een beroerte. Nochtans is de aandoening goed te behandelen met medicatie, een defibrillator of een operatie.
Wat is een elektrocardiogram (ECG)?
- Om een hartritmestoornis zoals voorkamerfibrilleren op te sporen heb je een elektrocardiogram (ECG) nodig.
- Normaal ga je daarvoor naar de dokter. Die neemt dan met een speciaal daarvoor gemaakt toestel een soort ‘filmpje’ van je hart. Daaruit blijken eventuele onregelmatigheden.
- Er wordt al lang gewerkt aan de mogelijkheid om zo’n ECG ook te kunnen nemen met een smartwatch. Tot nu toe werd de betrouwbaarheid van die resultaten echter meestal in twijfel getrokken.
- Fitbit is er deze keer wel in geslaagd om de werking van zijn ECG-applicatie te bewijzen.
- Daarvoor heeft het bedrijf op het verschillende plaatsen in de Verenigde Staten onafhankelijke klinische tests gedaan. Die tests moesten uitwijzen of hun algoritme even nauwkeurig is in het opsporen van voorkamerfibrilleren als de traditionele manier.
- Uit die studie bleek dat de Fitbit-app 98,7% van de AFib-gevallen kan detecteren.
Wat doet Fitbit?
- Fitbit ontwikkelde recent een ECG-applicatie. Die zorgt ervoor dat je op een eenvoudige manier, eender wanneer en eender waar je hartritme kan aflezen op je smartwatch. De app spoort ook ongebruikelijke hartsymptomen, zoals voorkamerfibrilleren op.
- “Mensen helpen hun hartgezondheid te begrijpen en beheren is altijd een prioriteit geweest voor Fitbit. Onze nieuwe ECG-app is ontworpen voor die gebruikers die zichzelf op elk moment willen meten en die meting later met hun arts willen bekijken”, legt Eric Friedman, medeoprichter en CTO van Fitbit, uit. “Vroege detectie van AFib is van cruciaal belang, en ik ben ongelooflijk blij dat we deze innovaties toegankelijk maken voor mensen over de hele wereld om hen helpen hun hartgezondheid te verbeteren, ernstigere aandoeningen te voorkomen en mogelijk levens te redden.”
Wat is de Fitbit Sense? Het eerste apparaat van het bedrijf dat compatibel is met de ECG-app is de Fitbit Sense.
- Deze smartwatch moet voor Fitbit de concurrentie aangaan met de nog te lanceren Apple Watch 6. Vooral op het vlak van gezondheid mikt de Sense hoog. Het toestel kan onder andere ook aan stressmanagement doen.
- Met deze erkenning troeft Fitbit Apple alvast af. De Apple Watch kan namelijk al enige tijd ook een ECG-scan nemen, maar een officiële erkenning wist Apple nog niet te krijgen. Het is wel niet bekend of ze daarvoor een aanvraag hebben ingediend.
- Om een ECG-scan te nemen, moeten gebruikers 30 seconden stil blijven staan en een roestvrijstalen ring op het horloge vasthouden. Die meting kan dan gedownload worden of doorgestuurd worden naar een arts.
- De Fitbit Sense is vanaf 25 september beschikbaar voor een bedrag vanaf 329 euro. Je kan hem nu al pre-orderen.