Apple Watch kan straks zuurstofgehalte meten in bloed

Apple wil zijn Apple Watch verder ontwikkelen als dé gezondheidstool bij uitstek. Daarvoor werkt het bedrijf aan heel wat nieuwe functies voor zijn smartwatch. Zo zou het binnenkort mogelijk zijn om het zuurstofgehalte in je bloed te meten met je Apple Watch. En vermoedelijk is dat nog maar het begin.

In het nieuws: Apple Watch zal in de toekomst het zuurstofgehalte in je bloed kunnen meten. Dat ontdekte de gespecialiseerde website 9to5Mac nadat het delen van de code van het toekomstige besturingssysteem iOS 14 kon inkijken.

De details: Met deze nieuwe functie zou de Apple Watch kunnen zien hoe hoog het zuurstofgehalte in je bloed is. De bedoeling is dat je smartwatch een waarschuwing stuurt als dat te laag is. Dat brengt namelijk ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.

  • Zuurstofsaturatie is het gehalte zuurstof in het bloed. Bij een gezonde persoon ligt dat tussen de 95 en 100 procent. Een waarde lager dan 80 procent kan leiden tot gezondheidsschade aan het hart, hersenen en andere organen.
  • De Apple Watch zal die waarde kunnen meten en een waarschuwing sturen als je zuurstofgehalte gedurende een bepaalde tijd te laag is.
  • Op basis van die melding kan je dan contact opnemen met je huisarts of het ziekenhuis om het probleem te laten onderzoeken.
  • Het is voorlopig nog niet geweten of de nieuwe feature met een software-update ook beschikbaar zal zijn op de al bestaande versies van de Apple Watch.
  • Mogelijk is de sensor enkel voorzien in de nieuwe Apple Watch Series 6, die in principe in september verwacht wordt.
  • In juni komen we waarschijnlijk meer details te weten over het nieuwe iOS 14. Dan houdt Apple namelijk zijn eigen ontwikkellaarsconferentie WWDC, waar het vaak nieuwe software aankondigt.

Wat wil dat zeggen voor de toekomst? Apple wil duidelijk dat zijn Apple Watch helemaal uitgroeit tot dé gezondheidstool bij uitstek. Het slimme horloge kan nu al onder andere een onregelmatige hartslag opmerken, iets waar Apple graag mee uitpakt.

Die focus op gezondheid voor de Apple Watch is een juiste zet gebleken voor Apple. Vorig jaar verkocht het bedrijf maar liefst 30,7 miljoen smartwatches, een stijging van 36 procent in vergelijking met het jaar ervoor. In de toekomst mogen we dus ongetwijfeld nog heel wat meer gezondheidsfuncties verwachten.

  • Apple werkt aan een verbeterde electrocardiogram (ECG) functie. Momenteel werkt die slecht als gebruikers een hartslag tussen 100 en 120 slagen per minuut hebben. Dat zou met een software- en eventueel ook hardware-update opgelost moeten zijn.
  • Na heel wat speculeren, krijgen we binnenkort eindelijk ingebouwde slaaptracking via de Apple Watch. Daarvoor zou enkel een software-update nodig zijn via het besturingssysteem WatchOS 7.
Meer
Lees meer...