Formule 1: FIA bevestigt dat Red Bull in 2021 “licht” kostenplafond heeft overschreden; straf volgt later

De Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) heeft zijn onderzoek naar eventuele overtredingen tegen de regels van het budgetplafond afgerond. Daaruit is gebleken dat Aston Martin en Red Bull een “procedurele overtreding” begaan hebben. Dat laatste team, van wereldkampioen Max Verstappen, zou daarnaast ook het maximaal toegestane kostenplafond nipt hebben overschreden. Over eventuele straffen daarvoor is nog geen uitspraak gedaan.

Omdat de Formule 1 al jarenlang door drie teams – Mercedes, Ferrari en Red Bull – gedomineerd wordt, besloten de FIA en de F1-autoriteiten in te grijpen. De coronacrisis had bij heel wat kleinere ploegen voor financiële moeilijkheden gezorgd, terwijl de drie topteams jaar na jaar meer geld spendeerden. Om die oneerlijke concurrentie de wereld uit te helpen, besloot de Formule 1 een budgetplafond in te stellen.

Tijdens het seizoen 2021 mochten teams maximaal 145 miljoen dollar (149 miljoen euro) uitgeven. Er werd ook gedetailleerd vastgelegd welke kosten binnen dat budget vielen en welke niet. Onder die laatste categorie vallen onder andere de lonen van de rijders en de motoren. De komende jaren zou er telkens nog eens 5 miljoen dollar van dat kostenplafond afgaan. Voor ploegen die zich niet aan het opgelegde budget houden, zijn straffen voorzien. Bij een kleine, eenmalige overtreding kan je er als F1-team vanaf komen met een boete. Een grote overtreding, of een herhaling, kan je daarentegen punten in het kampioenschap kosten of zelfs een (tijdelijke) schorsing.

Onderzoek naar seizoen 2021

De voorbije weken en maanden was er heel wat ophef over het budgetplafond. Verschillende ploegen meenden namelijk te weten dat enkele andere teams zich niet aan het maximum van 145 miljoen dollar hadden gehouden in het seizoen 2021. Een van de ploegen die beschuldigd werd, was Red Bull. Zij doorbraken vorig jaar de jarenlange dominantie van Mercedes en leverden met Max Verstappen de wereldkampioen. Bij een ernstige overtreding dreigde de Nederlander dus zijn titel te verliezen.

De Internationale Automobielfederatie FIA besloot een onderzoek in te stellen. De resultaten daarvan lieten lang op zich wachten, maar kwamen er nu toch vlak na de GP van Japan waar Verstappen zijn tweede wereldtitel pakte.

In een rapport op zijn website verklaart de Formule 1 dat in totaal drie teams zich niet volledig aan de regels hebben gehouden. Williams kreeg in juni al een boete voor het te laat indienen van zijn jaarcijfers. En ook Aston Martin zou een administratieve fout hebben begaan.

Red Bull

Bij Red Bull gaat het echter ook over een overschrijding van het kostenplafond. De FIA verklaart wel dat het slechts gaat om “een kleine overschrijding”. Daarmee wordt bedoeld dat de ploeg minder dan 5 procent te veel heeft uitgegeven. Red Bull mag zich dus aan een straf verwachten, al zal Verstappen sowieso zijn wereldtitel mogen behouden.

Red Bull zelf reageerde kort na de mededeling van de FIA via zijn sociale media. Het Formule 1-team verklaarde “verrast en ontgoocheld” te zijn. Red Bull houdt vol dat het wel binnen het opgelegd budget is gebleven.

Meer
Lees meer...