Wie meer dan 48 uur in het buitenland is geweest en terugkeert naar België moet vanaf vandaag 1 augustus voor hij of zij terugkeert online een formulier invullen. Dat Passenger Locator Form moet ervoor zorgen dat de overheid besmettingen bij reizigers beter kan controleren en mensen die een risico lopen beter beschermd kunnen worden.
Wat is het Passenger Locator Form?
Op de Nationale Veiligheidsraad van donderdag 23 juli is beslist dat iedereen die uit het buitenland terugkeert een online een formulier moet invullen. Daarin wordt gevraagd naar je persoonlijke gegevens, informatie over waar je verbleef in het buitenland en waar je in België zal verblijven. Wie met het vliegtuig terugkeert moet ook zijn vluchtnummer en zitplaats doorgeven.
Het duurde even voor alle praktische en juridische zaken die bij zo’n formulier komen kijken in orde waren, maar vanaf 1 augustus is het dus verplicht.
Wie moet het formulier invullen?
Iedereen die vanuit het buitenland terugkeert naar België moet het formulier invullen. Het maakt niet uit met welk voertuig je dat doet: met het vliegtuig, met een boot, te voet, met de trein, met de auto, met de fiets …
Er is één uitzondering voorzien voor mensen die een daguitstap doen over de grens of gaan wandelen of fietsen in het buitenland. Daarom moet je enkel zo’n formulier invullen als je meer dan 48 uur in het buitenland was of meer dan 48 uur in België zal zijn. “Maar deze uitzondering geldt niet voor wie met vliegtuig of de boot reist. Als u met het vliegtuig of per boot reist, moet u het formulier invullen, ongeacht hoe lang u op ons grondgebied bent”, legde Gino Claes van de FOD Volksgezondheid uit op de persconferentie van het Crisiscentrum.
Wanneer moet ik het formulier invullen?
Het formulier moet ten laatste ingevuld zijn vlak voor je terugkeert naar België en niet vroeger dan twee dagen voor je vertrek. Het meer dan twee dagen op voorhand invullen, is verboden.
Hoe moet ik het formulier invullen?
- Zorg dat je identiteitskaart en eventuele vluchtgegevens of andere gegevens van je verblijf in het buitenland bij je hebt.
- Ga naar de Nederlandstalige website van het Public Health Passenger Locator Form. Er is ook een Engelstalige, Franstalige en Duitstalige versie indien gewenst.
- Daar vul je alles in wat gevraagd wordt van persoonlijke gegevens, je reis in het buitenland en je verblijf in België. De vakjes met een rode ster zijn verplicht.
- Klik daarna op ‘Verzend gegevens’.
- Dan ontvang je via mail een QR-code. Dat wil zeggen dat je het formulier goed hebt ingevuld. Als je met het vliegtuig reist, heb je die code nodig om te mogen opstappen. Zonder code kan je niet terugkeren.
- Toen de website pas online stond, klaagden heel wat gebruikers dat ze geen bevestigingsmail kregen hoewel ze wel alles correct hadden ingevuld. FOD Volksgezondheid liet weten dat de ICT-diensten hun best doen om problemen zo snel mogelijk op te lossen.
Waarom moet het formulier ingevuld worden?
“Door het invullen van dit formulier kunt u direct en officieel op de hoogte worden gebracht als de zone waarin u verbleef rood is geworden. U krijgt alle informatie die u nodig heeft om uzelf en uw omgeving te beschermen. Als u met het openbaar vervoer reist, kan u op basis van de informatie op het formulier ook gewaarschuwd worden als een medereiziger passagier positief test op het coronavirus”, schrijft FOD Volksgezondheid op zijn website met meer informatie over het Public Health Passenger Locator Form. Alle gegevens worden 28 dagen bewaard en daarna vernietigd.
Het formulier heeft dus een driedubbel nut. Ten eerste moet het helpen om ervoor te zorgen dat reizigers die terugkeren uit een rode zone een coronatest laten afnemen en in quarantaine gaan. Dat is namelijk verplicht als je uit een gebied met code rood komt. Als dat het geval is, zal je na het invullen van het formulier een sms ontvangen met de nodige informatie over wat je moet doen.
Daarnaast kan het ook zijn dat je terugkeert uit een regio die bij aankomst in België nog veilig lijkt, maar waar het aantal besmettingen kort daarna snel toeneemt. De kans is dan groot dat er in die regio al veel mensen met het coronavirus besmet waren toen jij daar nog was. In zo’n geval zal je via je gegevens op het formulier op de hoogte gehouden worden en krijg je te horen wat je moet doen.
Tot slot is het ook mogelijk dat een reiziger die juist terug in België is positief test op het coronavirus. Dan zal via zijn of haar formulier nagegaan worden met welk vliegtuig, bus, boot of trein die persoon gereisd heeft zodat alle medepassagiers verwittigd kunnen worden dat ze mogelijk ook besmet zijn.