Buitenlandse Zaken voegt nieuwe oranje zones toe in UK, Oostenrijk, Polen en Tsjechië

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft nieuwe oranje zones toegevoegd aan zijn reisbestemmingen. Het gaat om gebieden in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Polen en Tsjechië.

Op de website diplomatie.belgium.be houdt de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken bij welke adviezen er gelden voor reizen naar het buitenland. Iedere dag om 16 uur wordt die website geüpdatet, afhankelijk van de lokale situatie in verband met het coronavirus.

Vandaag zijn daarbij heel wat nieuwe oranje zones toegevoegd. Reizen naar zo’n gebied is niet verboden, maar aan de reizigers wordt wel gevraagd om extra waakzaam te zijn. Wie uit een zone met code oranje terugkeert moet niet verplicht in quarantaine of zich laten testen, al wordt dat wel aanbevolen.

Code oranje

In het Verenigd Koninkrijk kleurde Wales al oranje. Daar komen nu ook de Midlands, North East & Yorkshire, North West en Noord-Ierland bij. In Oostenrijk wordt, naast Wenen, nu ook Oberösterreich oranje. Daar bleken deze week, bij een grootschalig testprogramma onder andere in het toeristenoord Sankt Wolfgang heel wat mensen besmet.

Ook de Poolse regio’s Malopolski en Slaskie, in het zuiden van het land, zijn nieuwe oranje zones. In Tsjechië kleurt, naast Praag, nu ook Moravskoslezsky, in het noordoosten, oranje.

Eerder waren ook al Bulgarije, Kroatië, Luxemburg, Roemenië en Zweden volledig oranje. Daarnaast geldt er ook code rood voor de regio’s Aragon, Catalonië, Baskenland, Navarra, La Rioja, Extremadura in Spanje, de Algarve in Portugal, en Pomurske, Savinske en Zasavske in Slovenië.

Op reis vertrekken

Er zijn ook enkele landen die oranje zijn voor vertrekkende reizigers. Dat wil zeggen dat er daar geen extra gevaar is voor besmettingen, maar dat die landen wel extra regels opleggen voor Belgen die naar daar op reis gaan.

Zo moet je in Estland, Letland, Litouwen en Ierland verplicht in quarantaine bij aankomst. In Cyprus, IJsland, Groenland en de Faeröer-eilanden is dan weer verplicht om een coronatest te ondergaan.

Code rood

De rode zones blijven voorlopig dezelfde. Naar daar reizen is verboden. En wie er al was en terugkeert, moet verplicht een coronatest ondergaan en in quarantaine gaan. Het gaat om Leicester in het Verenigd Koninkrijk, Amadora, Odivelas, Sintra, Loures en Lissabon in Portugal en de districten Segrià (provincie Lleida, Catalonië) en La Mariña (provincie Lugo, Galicië) in Spanje.

Meer
Lees meer...