Zweden niet langer rode zone, reizen opnieuw toegelaten

Luchthaven Charleroi Coronavirus vertrekhal
Een man met een mondmasker in de luchthaven van Charleroi Brussels Airport – Bron: epa

Reizen vanuit België naar Zweden is opnieuw toegelaten. Het land krijgt niet langer code rood, maar heeft nu code oranje. Dat wil zeggen dat je wel extra waakzaam moet zijn.

De kleurcodes voor Belgen die willen reizen naar het buitenland bestaan nog maar een week, maar zijn in die tijd wel al ontelbare keren aangepast. Niet alleen is er de blijvende verwarring over code oranje, ook de indeling van de landen zelf krijgt dagelijks om 16 uur een update. Dat gebeurt op de website diplomatie.belgium.be.

Zweden

De grootste verandering vandaag is ongetwijfeld het feit dat Zweden vanaf nu code oranje is in plaats van code rood, en dat zowel voor wie vertrekt als voor wie terugkeert. Dat wil zeggen dat je vanaf nu opnieuw op reis mag vertrekken naar het Scandinavische land. Wie op reis gaat naar een land in een rode zone riskeert namelijk een boete, bij oranje is enkel verhoogde waakzaamheid gevraagd.

Zweden stond nog maar sinds maandag op de rode lijst, maar die beslissing kreeg van bij het begin kritiek en verdeelde meningen. Aan de ene kant woedt het coronavirus er nog volop omdat het land nooit helemaal in lockdown ging. Aan de andere kant is Zweden een heel groot en uitgestrekt gebied en zijn er dus veel regio’s waar zo goed als geen besmettingsgevaar is. Ook het feit dat FOD Buitenlandse Zaken in Portugal en Spanje wel bepaalde regio’s selecteerde, maar dat in Zweden niet deed, stuitte op kritiek.

Voor wie terugkeert uit Zweden geldt nu dus ook code oranje. Dat wil zeggen dat bij thuiskomst een quarantaine en coronatest niet verplicht is. Het wordt wel aanbevolen, ook als je geen symptomen hebt.

Rode zones

Op dit moment zijn er dus nog maar drie landen waarvan bepaalde regio’s of steden code rood hebben gekregen van FOD Buitenlandse Zaken. In het Verenigd Koninkrijk gaat om Leicester. In Portugal om Amadora, Odivelas, Sintra, Loures en Lissabon. In Spanje kregen het district Segrià (provincie Lleida, Catalonië) en het district La Mariña (provincie Lugo, Galicië) code rood.

Gesponsorde artikelen