Left Right
scrollTop top

Overheid verdeelt Europa in kleurcodes voor toeristen: code rode betekent coronatest en quarantaine


kleurcodes zones belgië reizen
© EPA

De verschillende regeringen van België hebben beslist dat er een “formeel reisverbod” voor zogenaamde “rode zones” komt. Daarmee worden regio’s of steden bedoeld die lokaal in lockdown zijn gegaan. Belgen die toch naar de rode zones reizen, moeten bij terugkeer naar ons land verplicht een coronatest ondergaan en moeten voor enige tijd in quarantaine.

EPA

België gaat verschillende regio’s in 13 Europese landen onderverdelen in rode, oranje en groene zones. Dat laat premier Sophie Wilmès (MR) weten in een persbericht. Binnen één land kunnen dus verschillende zones ingesteld worden. Onder de rode zones vallen steden, gemeenten of regio’s waar opnieuw een lockdown van kracht is door het coronavirus. Vandaag is dat in Noord-Spanje het geval. De verschillende regeringen hebben beslist dat er een reisverbod komt voor die gebieden.

Mensen die toch naar zo’n gebied reizen en naar ons land terugkeren, worden behandeld als “hoogrisicocontacten”. Dat betekent “dat ze verplicht getest en in quarantaine moeten”, stelt Wilmès.

Code oranje

Als de federale evaluatiecel Celeval een code oranje inroept, wil dat zeggen dat er een “hoog gezondheidsrisico” is. De overheid raadt iedereen sterk af om naar die oranje zones af te reizen. Wilmès raadt deze reizigers ook aan om zich bij terugkeer te laten testen en in quarantaine te gaan, maar dat is niet verplicht.

Groene zones

Groene zones zijn dan weer regio’s of landen waar er geen of een laag gezondheidsrisico van kracht is. Toch benadrukt de overheid dat het ook in die gebieden belangrijk is om voorzorgsmaatregelen te nemen en de hygiënische voorschriften te volgen om een besmetting met het coronavirus te voorkomen.

In welk gebied welke code van kracht is, zal bekend gemaakt worden op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755