Fotografe Raia Maria Laura: “Er bestaat geen perfecte foto, enkel jouw mening telt”

Raia Maria Laura is amper 23 jaar oud, maar toch kan ze al tot de grote fotografen in ons land gerekend worden. Raia trekt als fotografe mee op tour met verschillende grote wereldsterren. En nu geeft ze haar tips aan Telenet voor de #TelenetGo-campagne.

https://www.instagram.com/p/B33yRmjpqe9/

Je droom nastreven op jonge leeftijd, het lukt niet iedereen. Maar Raia Maria Laura had een passie en wilde daar haar beroep van maken. En dat is haar aardig gelukt. Als fotografe reist ze nu, samen met artiesten, de wereld rond en is ze zelfs ambassadeur voor Telenet, waar ze haar tips & tricks deelt.

Raia Maria Laura

Raia’s passie voor fotografie ontstond al op heel jonge leeftijd. “Ik was bezig met een schoolproject en ben dan gestart met één foto te maken en zo is die passie gekomen.” Voor haar heeft het maken van een foto dan ook niet enkel te maken met de schoonheid van het beeld, maar vooral met de emotie achter de foto. “Gevoelens uitdrukken in een foto geeft mij echt een ‘wauw’-gevoel. Dat is waar mijn liefde voor fotografie uit verder komt.”

En ondertussen is fotografie niet meer alleen een passie voor Raia Maria Laura, maar ook haar fulltime beroep. “Ik ben een jaar geleden zelfstandig geworden en zo dan eigenlijk in de fotografiewereld gerold. Vanaf dan ben ik eigenlijk gewoon mijn ding beginnen doen als fotografe.”

https://www.instagram.com/p/B3PzbvooEmq/

De wereld rond als fotografe

Raia is nu fulltime fotografe en reist de wereld rond als persoonlijke fotografe voor verschillende internationale artiesten. Zo tourde ze mee met de Amerikaanse artiest Russ, die al samenwerkte met onder andere Snoop Dogg en Rick Ross. “Dat is de grootste naam waarmee ik heb samengewerkt en met hem ben ik ook al twee jaar op tour geweest. Dat is voor mij wel de coolste ervaring als fotograaf. Samen hebben we zo eigenlijk de hele wereld gezien.” En als je kijkt op de Instagram van Raia, klopt dat inderdaad. In het zog van Russ reisde ze onder andere mee naar Zuid-Afrika, Marokko, Maleisië en Australië.

Maar Raia maakt niet enkel foto’s van artiesten. “Ik maak veel portretten en ik ben ook naar fashion week gegaan. Maar nu ligt mijn focus vooral op de samenwerking met artiesten. Ik ga dan met hen mee op tour en maak foto’s backstage.”

Raia Maria Laura
Instagram @raiamarialaura

Model

Naast haar werk als fotografe is Raia ook model, dat ziet ze als een voordeel voor haar werk binnen de fotografie. “Ik weet daardoor heel goed hoe iemand zich voelt wanneer die voor mijn lens staat. Dat maakt het ook makkelijker om daarmee om te gaan.”

Maar anderzijds helpt haar werk als fotografe Raia ook bij haar modellenwerk. “Achter de camera staan, helpt mij ook als model. Ik weet wat fotografen verwachten, omdat ik zelf ook in hun schoenen sta.” Ze kent de beide kanten van de camera dus door en door en dat maakt haar sterker als model én fotografe.

#TelenetGo

Sinds kort werkt Raia ook samen met Telenet. “Ik ben gecontacteerd om ambassadeur te worden voor #TelenetGo als fotograaf. Ik voel mij wel echt vereerd want er zijn zoveel mensen en ze kiezen voor mij. En dan dacht ik: ‘oké let’s do it‘.”

De samenwerking bestaat voorlopig uit twee filmpjes waarin Raia haar tips geeft aan beginnende fotografen of mensen die gewoon graag mooie foto’s willen hebben op hun Instagrampagina. In het eerste filmpje toont ze hoe je met een smartphone professioneel uitziende foto’s kan maken. Dat is ook iets wat onlangs meesterlijk gedemonstreerd werd door Selena Gomez. De zangeres filmde haar nieuwe videoclips niet met dure camera’s, maar gewoon met een iPhone.

In het tweede filmpje geeft Raia al haar geheimen prijs voor het maken van een mooie selfie. Dat is voorlopig het laatste filmpje, maar er staan nog nieuwe filmpjes te wachten. “We hebben nu al twee eerste filmpjes opgenomen en dat is supervlot gegaan en ik vind het echt keileuk om te doen. Het is ergens ook makkelijk voor mij omdat ik mijn vak ook wel ken. Ik moet dus niet echt gaan nadenken waarover ik iets wil zeggen.”

https://www.instagram.com/p/B4asMMeJxBg/

Tips

Naast haar tips in de video’s van #TelenetGo heeft Raia ons ook nog enkele extra tips gegeven. “Mijn grootste tip voor beginnende fotografen is vooral heel veel oefenen. Je gaat heel veel slechte foto’s maken, maar daar komt sowieso wel een goede uit. Je moet gewoon blijven gaan en blijven oefenen. Zelfs nu denk ik nog steeds ‘Oei, dat is een slechte foto’, maar je moet gewoon blijven gaan als je het echt wil.”

En wat een foto goed of slecht maakt, dat bepaal je volgens Raia helemaal zelf. “Er is geen perfecte foto. Jij moet gewoon zelf een foto mooi vinden en je er goed bij voelen. Het belangrijkste is dat je het zelf mooi vindt. Iemand anders moet mijn werk niet mooi vinden. Als iemand mijn werk niet mooi vindt, dan is dat maar zo.”

Meer
Lees meer...