Left Right
scrollTop top

Frans president Macron spreekt duidelijke taal tegen Russische president Poetin


Frans president Macron spreekt duidelijke taal tegen Russische president Poetin

Vladimir Poetin dacht waarschijnlijk dat een gesprek met nieuwbakken president Macron een eitje zou zijn, maar niets was minder waar. Hoewel de twee staatshoofden een goed gesprek hadden, sprak Macron zeer duidelijke taal toen het ging over Westerse democratie.

De twee presidenten ontmoetten elkaar voor het eerst in het Franse Versailles, op uitnodiging van Macron. In het Paleis van Versailles vindt momenteel een tentoonstelling plaats over het bezoek van de Russische tsaar Peter de Grote, zo’n 300 jaar geleden. Normaal gezien gingen de twee leiders elkaar pas voor het eerst ontmoeten op de G20 in Duitsland in juli, maar Poetin kon geen ‘nee’ zeggen tegen een bezoek aan Versailles.

Chemische wapens

Op de gezamenlijke persconferentie achteraf bleek dat de twee, ondanks het wederzijds wantrouwen, toch een open gesprek hebben gehad. Poetin en Macron zijn het erover eens dat “terrorisme moet bestreden worden, dat ISIS uitgeroeid moet worden en dat er een weg naar democratie moet zijn”. Maar Macron maakte ook heel duidelijk dat Frankrijk grenzen heeft: “Het gebruik van chemische wapens zal onmiddellijk zorgen voor Franse represailles”.

Macron kwam ook op voor de mensenrechten door te stellen dat hij heel duidelijk het lot van holebi’s in de Russische deelstaat Tsjetsjenië heeft aangekaart. Volgens berichten zijn daar ‘concentratiekampen’ opgericht waar holebi’s worden heengebracht.

Le Pen

Poetin reageerde verbolgen toen reporters vroegen naar het bezoek van Marine Le Pen. Zij was de tegenkandidaat voor het presidentschap in Frankrijk en in volle verkiezingsstrijd bezocht ze het Kremlin. Maar Poetin zegt dat hij met het bezoek geen verkiezingsresultaten wou beïnvloeden en “dat ze ook de krant lazen, dus zich geen illusies maakten over haar winstkansen.”

Open discussie

Het kan gezegd worden dat Poetin en Macron het over veel dingen nog steeds niet eens zijn, dat zou ook vreemd zijn na één gesprek. Maar Macron zegt ook dat het niet mogelijk is om dingen te veranderen en vooruitgang te boeken zonder een open en oprechte discussie te voeren. Het gesprek was dus zeker niet slecht en heeft geen bruggen opgeblazen naar de toekomst toe.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588