Franse modemagnaat Bernard Arnault is -even- ’s werelds rijkste persoon

De Franse modemagnaat Bernard Arnault is eerder deze week tot rijkste persoon ter wereld verklaard door Forbes. Arnault had -even- een geschat vermogen van 186,3 miljard dollar – waarmee hij 300 miljoen dollar boven Jeff Bezos uittorende, die 186 miljard dollar waard is. Elon Musk, die 147,3 miljard dollar waard is, is de derde rijkste persoon ter wereld.

Update: vandaag is Bezos weer meer waard (186 miljard), en Arnault minder (185,6 miljard). Maar het haasje-over spel dat door de top twee gespeeld wordt, is opmerkelijk. 

  • Arnault’s fortuin sprong van 76 miljard dollar in maart 2020 naar 186,3 miljard dollar gisteren. Dat is een enorme stijging van meer dan 110 miljard dollar in de afgelopen 14 maanden, dankzij een prestatie door zijn luxegroep LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).
    • LVMH, dat ook bekende namen als Fendi, Christian Dior en Givenchy bezit, steeg tijdens de eerste handelsuren gisteren met 0,4 procent. Daardoor kwam de marktkapitalisatie op 320 miljard dollar, en steeg het persoonlijke belang van Arnault met meer dan 600 miljoen dollar.
  • Onder impuls van het ‘momentum’ van het winkelend publiek in China boekte LVMH volgens Jefferies-analist Flavio Cereda in het eerste kwartaal van 2021 een omzet van 17 miljard dollar, een stijging van 32 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Rivalen

  • “LVMH en Arnault vertegenwoordigen de opmerkelijke opkomst van Europa’s luxe- en modehuizen tijdens de lockdown”, betoogt Forbes.
  • In de periode van 18 maart 2020 tot maandag steeg de nettowaarde van rivaal François Pinault, wiens Kering Group luxemerken Saint Laurent, Alexander McQueen en Gucci bezit, van 27 miljard dollar tot 55,1 miljard dollar. 
  • Bij Chanel (dat niet beursgenoteerd is) zijn de broers Alain Wertheimer en Gerard Wertheimer, de kleinzonen van oprichter Pierre Wertheimer, nu 35 miljard dollar waard, meer dan het dubbele van hun nettowaarde van 17 miljard dollar in 2020. 
  • Zelfs Francoise Bettencourt Meyers, de kleindochter van de oprichter van L’Oréal, steeg met bijna 40 miljard dollar tot 87,8 miljard dollar maandag.

Vermogende Europeanen

In de loop der jaren werd de top van Forbes‘ miljardairslijst steevast gedomineerd door Amerikanen. De eerste plaats wordt al bijna twee decennia bezet door de Amerikanen Bezos, Musk, Gates en Buffett, waarbij alleen de Mexicaanse Carlos Slim hun dominantie een noemenswaardige periode heeft verstoord. 

Aan het begin van de eeuw waren Aldi-oprichters Theo en Karl Albrecht, bekend van de goedkope supermarkten, gedurende een aantal jaren de rijkste Europeanen. Zij haalden de top 10 maar eisten nooit de nummer 1 plaats op. 

Sinds het begin van de pandemie hebben de nettowaarden van ’s werelds rijkste mensen wild gefluctueerd, waarbij velen met miljarden sprongen. Elon Musk werd kortstondig de rijkste persoon ter wereld in januari 2021, toen zijn nettowaarde 189,7 miljard dollar bereikte. Dat betekende een verbazingwekkende winst van 165 miljard dollar sinds maart 2020, toen hij 24,6 miljard dollar waard was.

Arnault

Bernard Arnault debuteerde in de top 10 midden 2005, met een fortuin van $13 miljard. Arnault staat sinds 2018 in de top 5 en was het jaar daarvoor nr. 11. Hij werd in 2019 de op twee na rijkste persoon, met een fortuin van 76 miljard dollar. 

Hij haalde zelfs al even Bezos in om kortstondig ’s werelds rijkste persoon te worden, rond 10:30 uur EST op 16 december 2019. 

Arnault staat bekend als de man die de Franse couture in 1995 nieuw leven inblies door de Britse modeontwerper John Galliano aan te stellen. Een jaar later verhuisde de ‘Paus van de Mode’, zoals Arnault door Women’s Wear Daily werd genoemd, Galliano naar Christian Dior en benoemde hij de brutale Britse modeontwerper Alexander McQueen om hem bij Givenchy te vervangen.

Lees ook: 7 cijfers die aangeven hoe de superrijken zich tijdens Covid verder verrijkten

(jvdh)

Meer
door Redactie
Lees meer...