Veganisme heeft vaak de bijklank om gezond te zijn. Maar uit een recent Frans onderzoek blijkt dat een veganistisch dieet misschien toch niet zo gezond is als velen denken. Deze keer heeft het niets te maken met mogelijke tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, maar met de stoffen die aan verschillende veganistisch voedsel toegevoegd worden.
Alle dierlijke producten uit je dieet schrappen. Het is een nobele idee, maar het zou toch niet zo gezond zijn als vaak gedacht wordt. Het Franse consumententijdschrift 60 Millions de consommateurs heeft onderzoek gedaan naar veganistische voedingswaren die op grote schaal verkocht worden, zowel in supermarkten als in biowinkels, en kwam tot een paar opvallende onthullingen.
Een schelletje zetmeel en stabilisatoren
In het onderzoek werden veganistische producten uit supermarkten en biowinkels vergeleken met hun niet-veganistische equivalent. En daaruit bleek dat er in die ‘veganistische producten’ vaak bestanddelen zitten die allesbehalve natuurlijk zijn.
Een voorbeeld daarvan is kaas. Voor de veganistische variant van kaas wordt gebruik gemaakt van zetmelen en plantaardige oliën, aangevuld met stabilisatoren en smaakstoffen. En het zijn die stoffen die zorgen voor smaak en consistentie van die producten die vaak niet zo gezond zijn.
Suikers
En da’s niet alles, want veganistische producten hebben vaak hogere suikergehaltes. Dat komt doordat ze vaak een tekort hebben aan eiwitten, die we voornamelijk halen uit vlees, kaas en natuurlijk eieren. Voedingsmiddelen die bij een veganistisch dieet van de menukaart worden geschrapt. Doordat veganistische producten dus minder eiwitten bevatten, ligt de verhouding suikers een stuk hoger.
Veganisten moeten er volgens Dr. Boris Hansel, endocrinoloog in het ziekenhuis van La Pitié-Salpêtrière in Parijs, op letten dat ze die eiwitten uit plantaardige voedingsmiddelen halen. “Dit eiwittekort moet gecompenseerd worden met rauw eiwitrijk voedsel, bijvoorbeeld soja, peulvruchten of producten die rijk zijn aan plantaardige olie, zoals amandelpuree.”
De studie hekelt verder het feit dat vegan producten tot dubbel zoveel kunnen kosten als hun niet-veganistische tegenhangers. Iets wat door de producenten verantwoord wordt door het feit dat de oplages kleiner zijn, de bestanddelen die schaarser zijn en de specifieke productieprocessen die nodig zijn voor veganistische voedingsmiddelen.
Mc Veggie is ongezonder dan een Big Mac
Het Franse onderzoek ging specifiek kijken naar de burgers bij McDonalds die in Frankrijk verkocht worden. Ze vergeleken de Grand Veggie, die vegetarisch is, maar niet veganistisch, met de legendarische Big Mac. De Grand Veggie kwam als slechtste keuze uit de test, met 763 kilocalorieën per stuk, terwijl de Big Mac afklopte op 503 kilocalorieën. Ook bevatte de vegetarische burger meer vetten, koolhydraten en zout.
Het onderzoek besluit met een wijze raad: ga voor ‘raw’, onbewerkt voedsel en schrap de vlees- en kaasvervangers van je menu.