Friese “zingende weg” van 10.000 euro moet na één dag al weg (omdat de omwonenden gek worden)

Friese “zingende weg” van 10.000 euro moet na één dag al weg (omdat de omwonenden gek worden)

Het leek wel een grappig idee: de N357 in Jelsum, Friesland, zingt het Friese volkslied als je er met de wagen passeert. ’t Was een ludieke manier om mensen in Friesland te verwelkomen, maar na één dag moet het peperdure project al afgevoerd worden. “We hadden niet verwacht dat mensen ook achteruit gingen rijden”, klinkt het bij het lokale bestuur. 

Een zingende weg zonder boxen of technologische snufjes: dat was de N357 gisteren. De weg in Nederland ‘zong’ het Friese volkslied voor wie er aan de juiste snelheid passeerde, maar daar kunnen de omwonenden niet mee lachen. Het lawaai is zo hels dat het stadsbestuur in allerijl besliste om de baan te verleggen.

Zoeftoon

Hoe werkt het muzikale snufje? De lijnen die de baanvakken aangeven op de N357 zijn zodanig geplaatst dat ze, in combinatie met hobbels in de weg, een aparte ‘zoeftoon’ aangeven. Dat geeft een klank, en over een aantal kilometer zijn die klanken zo gespreid dat je het Friese volkslied kan horen als je aan de juiste snelheid rijdt (60 km/h).

Het stadsbestuur zegt aan NOS dat de actie vooral bedoeld was om mensen zestig kilometer per uur te laten rijden, maar als het zo irritant is, dat ze de muziekweg dan opdoeken. “Het is als bij een leuk feestje: je moet weten wanneer je stopt.”

Achteruit

Niet alleen was het geluid van een kakofonie aan volksliedjes onaanhoorbaar, het had ook een tegengesteld effect. Blijkbaar houden de Friezen wel van een remix, want sommige bestuurders gingen heel traag, twee keer zo snel of zelfs achteruit rijden om te horen wat het effect op de weg zou zijn.

De muzikale weg kostte 10.000 euro en is gelukkig verplaatsbaar. Mogelijks gaat ie naar de Afsluitdijk, waar geen mensen wonen. Het is ook nog eens op de grens met de Friese provincie: mensen kunnen dan zingend Friesland binnenrijden.

Zo klinkt het Friese volkslied normaal

Gesponsorde artikelen