Gaan Saudi’s Tesla opkopen: tweet van Musk doet koers scherp stijgen

Gaan Saudi’s Tesla opkopen: tweet van Musk doet koers scherp stijgen

Staat er straks geen aandeel van Tesla meer op de beurs? En doet CEO en grote baas Elon Musk dan gewoon verder met investeringsgeld van Saudi Arabië? Het is een scenario dat circuleert, en dat Musk zelf aanblies met een reeks tweets gisteren. De koers van Tesla sprong omhoog, het zou de zoveelste straffe zet zijn van Musk.

Twee keer op korte tijd jaagt de begeesterende baas van Tesla de koers van dat bedrijf op de beurs de hoogte in. Elon Musk is sowieso al een wonderbaarlijk figuur, die alles combineert: hij heeft ook het ruimtevaartbedrijf Space X, het tunnelbedrijf The Booring Company en nog een pak andere zaken waaronder een vlammenwerperbedrijf. Maar z’n kroonjuweel blijft het autobedrijf Tesla.

Daarover verklaarde hij onlangs “dat hij door te veel werken en weinig slaap te voortvarend geweest was tegen analisten”. Op een vorige conference call met journalisten en beursanalisten had hij sommige vragen “saai” en “voorspelbaar” genoemd. Het gevolg was dat de koers een klap kreeg. Nu volgden dus verontschuldigingen, en plots ging het aandeel al omhoog op de beurs.

Maar nu komt Musk met een veel fundamentelere oplossing voor z’n probleem met de volatiele beurskoers en die saaie en lastige analisten en journalisten: hij haalt z’n bedrijf misschien wel helemaal van de beurs. Dat kan hij doen als hij de uitstaande beursgenoteerde aandelen zou terugkopen, of zou aanbieden ze terug te kopen. Hij kondigde dat nieuws aan via Twitter. Daarin sprak hij zelfs over een mogelijk prijs: liefst 420 dollar per aandeel, wat het bedrijf op 70 miljard dollar zou waarderen. Al wie wil zou gewoon aandeelhouder kunnen blijven: het is geen gedwongen verkoop.

“We moeten ons bevrijden van de wilde bewegingen in de beurskoers”

Meteen sprong de prijs van het aandeel naar omhoog naar 380 dollar op het einde van de beursdag. Maar veel fundamenteler: de Financial Times had onthuld net voor het nieuws van Musk zelf, dat het grootste investeringsfonds van de Saudische overheid een deel van 2 miljard dollar in Tesla had gekocht.

In een email aan z’n medewerkers gaf Musk meer uitleg: niet langer op de beurs noteren “zou meer stabiliteit geven”, en “ons bevrijden van de wilde bewegingen in de beurskoers die een grote afleiding veroorzaken voor iedereen die werkt bij Tesla”. Bovendien zijn er erg veel speculanten die erop wedden dat Tesla mislukt en dus zogenaamde “short-posities” hebben op Tesla aandelen: zij cashen als het aandeel crasht. Musk wil definitief af van die lastigaards, door het aandeel van de beurs te halen.

Musk zelf heeft net geen 20 procent van de aandelen, de Saudi’s hebben minder dan 5 procent, maar zijn wel de tweede grootste aandeelhouder. Zij zouden bereid zijn om voortaan de nodige investeringen te doen: Tesla maakt miljarden verlies, het bedrijf zit nog steeds in een heel felle investeringsfase. Ze verloren zo’n 1,8 miljard dollar de eerste helft van het jaar en hebben nog zo’n 2,2 miljard op de bank staan. Maar de Saudi’s zouden dus bereid zijn die kosten de komende jaren op zich te nemen.

Het zou de ultieme wraak zijn van Musk tegen alle pessimisten. Zo’n 27 procent van z’n aandelen bij Tesla zijn in handen van die “short”-spelers, die eigenlijk willen dat het bedrijf crasht. Als de aandelen echt aan 420 dollar teruggekocht zouden worden, verliezen die ‘shorters’ samen meer dan 4,4 miljard dollar.

epa
epa

Gesponsorde artikelen