Het twintigste en meteen ook laatste Overlegcomité van het jaar vindt vandaag plaats. Daarbij bespreken de verschillende regeringen van ons land de huidige coronasituatie en de nodige maatregelen. Vooral de opkomst van de omikronvariant baart daarbij zorgen. Toch lijkt het Overlegcomité niet geneigd om een echte lockdown af te kondigen.
Begin december vond het derde Overlegcomité in drie weken tijd plaats. De druk op de ziekenhuizen zorgde er toen voor dat premier Alexander De Croo (Open Vld) na afloop enkele strenge maatregelen moest aankondigen. Zo’n 2,5 weken later blijken die hun effect niet gemist te hebben. Het aantal dagelijkse besmettingen is sindsdien meer dan gehalveerd en ook op de afdelingen intensieve zorg komen steeds meer bedden vrij.
Omikronvariant
Toch is er in de Wetstraat grote ongerustheid. Reden daarvoor is de omikronvariant die enorm besmettelijk blijkt te zijn en nu stilaan ook ons land in zijn greep heeft. In Nederland zorgde die ongerustheid er eind vorige week nog voor dat het land voor bijna één maand in lockdown gaat.
In België lijkt het niet zo ver te komen. De precieze maatregelen moeten op het Overlegcomité – dat van start is gegaan om 14 uur – nog besproken worden, maar een lockdown zal daar, volgens VRT NWS, niet afgekondigd worden. Het grote verschil met onze noorderburen is de goede vaccinatiegraad in ons land. Zo kregen in België al 36,5 procent van de volwassenen een boosterprik, meer dan dubbel zoveel als in Nederland.
Geen extra maatregelen: horeca en contacten thuis
Toch is het Overlegcomité geen simpele formaliteit. De expertengroep GEMS formuleerde enkele adviezen die zij in twee groepen hebben onderverdeeld. Het gaat deels om maatregelen om meteen te nemen en deels om hardere maatregelen die kunnen ingesteld worden als omikron de cijfers opnieuw de foute kant doet uitgaan. Wat er precies in die tweede kolom staat, is nog niet duidelijk. Alleen de directe nieuwe maatregelen zijn voorlopig uitgelekt.
Voor de horeca zou er goed en slecht nieuws zijn. Zo blijft het verplichte sluitingsuur van 23 uur behouden. Voor de feestdagen mogen cafés en restaurants dus niet langer openblijven, maar er komen ook geen strengere maatregelen. Hetzelfde geldt voor contacten thuis. Daarop komt officieel geen limiet, al blijft het advies om die zoveel mogelijk te beperken.
Wel extra maatregelen: evenementen en shoppen
Minder goed nieuws is er voor organisatoren van evenementen. De experten willen strengere regels voor de weinige massa-evenementen die nog mogen doorgaan. Zo moet er meer controle komen op kerstmarkten, maar het grote discussiepunt lijkt hierbij – nog maar eens – het profvoetbal te worden. Zij bleven voorlopig grotendeels buiten schot, maar de druk om supporters niet langer toe te laten, wordt nu wel heel groot.
Ook in winkelstraten willen de experten de hoeveelheid volk beperken. Zo zouden er niet alleen extra controles in drukke straten moeten komen, maar komen er ook opnieuw strengere regels voor het shoppen zelf. Terwijl je nu nog per twee of als gezin mag shoppen, wordt het mogelijk opnieuw verplicht om dat alleen te doen. Zelfstandigenorganisatie Unizo doet er wel alles aan om dat advies niet te laten opgevolgd worden.