Left Right
scrollTop top

“Gatz kreeg geen privileges en zegde daarom af, niet om z’n feminisme”: moderator snoeihard over afwezige minister op debat


“Gatz kreeg geen privileges en zegde daarom af, niet om z’n feminisme”: moderator snoeihard over afwezige minister op debat

De afzegging van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) bij een politiek debat in Leuven, vijf minuten nadat het begon, krijgt een staartje. Gatz zelf tweette “dat een politiek debat zonder vrouwen geen echt politiek debat is”, en stuurde z’n kat. Maar de moderator van het debat, Veto-hoofdredactrice Nora Sleiderink is snoeihard: “Minister Gatz deed al een tijdje moeilijk. Hij wilde andere onderwerpen, meer spreektijd, een ‘special treatement’. Die kreeg hij niet en toen zegde hij af.”

Een goedgevulde aula in Leuven, vol met studenten die klaar waren voor een groot debat, kreeg Open Vld’er en minister van Cultuur Sven Gatz nooit te zien. Het debat, georganiseerd door studentenvereniging Politika, begon om 20u. Maar vijf minuten na de aanvang stuurde Gatz een tweet, waarin hij afzegde. “Ik had het zelf ook te laat in de mot, maar dit is 2018: een panel zonder vrouwen = geen echt politiek debat.
Zonder mij dus. Sorry.”

Vreemd, want een uurtje daarvoor had Gatz nog een tweet gestuurd met ‘aanwezig’ en daarbij diezelfde afbeelding van de deelnemers in de tweet: Kristof Calvo (Groen), Sammy Mahdi (CD&V), Lorin Parys (N-VA), Bruno Tobback (sp.a) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang).

De moderator van het debat was een jonge vrouw: Nora Sleiderink, de hoofdredactrice van het studentenblad Veto. En die pikt de afzegging van Gatz, en vooral z’n uitleg niet. “Feminisme is de reden waarom ik voor hoofdredacteur ben gegaan. Ik laat deze strijd niet kapen door politiek gewin”, zegt ze. Voor Gatz heeft ze geen goed woord over. Op Radio 1 zegt hoofdredactrice Sleiderink letterlijk over minister Gatz. “Het zijn de vrouwelijke organisatoren die hij in het zak gezet heeft.”

“24 vrouwen zijn er gecontacteerd. En waarom stuurt Gatz dan zelf geen vrouw in zijn plaats?”

“Organisator Politika is in oktober begonnen met zoeken naar deelnemers voor het debat”, zo zegt de hoofdredactrice van Veto. “Ook vorig jaar waren dat enkel mannen, dat vonden we heel problematisch. Politika heeft in totaal 24 vrouwen gecontacteerd en niemand is kunnen komen. Uiteindelijk hebben ze dan toch voor enkel mannen gekozen, dat is vrij lang op voorhand ook aangekondigd”, zo zegt Sleiderink. “Op 8 maart hebben we in Veto ook een artikel gebracht: wat is het beeld? Politika is gewoon een studentenorganisatie, die kunnen geen mirakels verrichten.”

Maar Sleiderink onthult dat er volgens haar een heel andere reden is voor de ‘plotse afzegging’ van Gatz: “Sven gatz deed toch al een tijdje moeilijk. Hij wilde andere onderwerpen op het debat, hij wilde meer spreektijd dan anderen, hij wilde op voorhand z’n zegje kunnen doen. Hij wilde met andere woorden een ‘special treatment’. Die kreeg hij niet, en dan zegt hij plots 5 minuten nadat het debat is begonnen af? Hij had zelf ook gewoon een vrouw kunnen voordragen, dat heeft hij niet gedaan”, zegt Sleiderink. “Het ging om de privileges, niet om het feministisch standpunt.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…