Geen aprilgrap en straks ook in België: Domino’s gaat pizza’s met deze robots bij je thuis brengen

Geen aprilgrap en straks ook in België: Domino’s gaat pizza’s met deze robots bij je thuis brengen

In Amsterdam kan je vanaf vandaag, in plaats van de klassieke man-met-scooter, een rollend robotje aan je deur verwachten dat je pizza brengt. De Amerikaanse pizza-gigant Domino’s introduceert in de Nederlandse hoofdstad de eerste bezorg-robot. Ook in Duitsland wordt ermee getest en België is het volgende land op de lijst.

Dat Domino’s net voor 1 april zijn heuse bezorgrobot aankondigt, wekt argwaan. Het helpt niet dat het bedrijf vorig jaar net voor 1 april ook al zei pizza’s te gaan bezorgen met een zelfrijdend karretje. Maar het bedrijf benadrukt dat het “absoluut geen 1 aprilgrap is”.

Volgens Chief Marketing Officer Nicky Claes zijn de meerwaarden om de robots in te schakelen het ecologisch voordeel en de moeilijkheid om competente pizza leveranciers te vinden. “Voor ons is het belangrijk om te experimenteren met nieuwe technologie. Het is zeker niet onze bedoeling om alle menselijke leveranciers te vervangen. De klant heeft altijd de keuze of hij een mens of een robot aan de deur wil.”

Om de technologie te ontwikkelen werkte Domino’s voor de eerste keer samen met de Britse startup Starship, opgericht door de twee mannen die de wereld Skype gaven. Starship bezorgt in Londen sinds eind vorig jaar fastfood met vijf robotkarretjes, in samenwerking met Just Eat.

“De verkeerssituatie in de werkomgeving van de robot is uitgemapt. De robot kan zo via GPS het adres van de klant vinden via de voetpaden. Voor obstakels op de voetpaden heeft de robot een ingebouwde sensor.” aldus Claes.

De robot moet binnen 15 tot 30 minuten producten kunnen bezorgen binnen een straal van ongeveer 3 kilometer. De robots rijden zelfstandig, maar worden gemonitord door mensen, die op elk moment de controle kunnen overnemen.

Pizza jatten van robot?

En als je denkt een robot te overvallen en met de pizza aan de haal te gaan heb je pech. De robot is met een code vergrendeld die per SMS naar de klant wordt verstuurd.

Volgens Claes zijn er ook plannen om de robots naar België te brengen. “Momenteel concentreren we ons op de roll-out in Nederland en Duitsland maar België zal de volgende zijn.” Momenteel is er één robotje actief in Amsterdam.

Gesponsorde artikelen