Geen Australian Open voor Novak Djokovic? Organisatie maakt vaccinatie verplicht

Tennisspelers die willen deelnemen aan de Australian Open begin volgend jaar moeten verplicht gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Dat heeft toernooibaas Craig Tiley zojuist bevestigd. De kans bestaat daardoor dat titelverdediger en huidig nummer 1 van de wereld Novak Djokovic niet aan de start zal staan. De Serviër weigerde tot nu toe namelijk te zeggen of hij al dan niet gevaccineerd is.

De vaccinatiestatus van topsporters heeft in heel wat sporttakken voor discussies gezorgd. Zo moet in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA een van de titelfavorieten, de Brooklyn Nets, het al een heel seizoen zonder Kyrie Irving doen. De sterspeler is een zware tegenstander van het coronavaccin en mag daarom in veel steden niet spelen. Zijn club besloot hem dan maar volledig aan de kant te houden en dat lijkt Irving voorlopig niet van gedacht te doen veranderen.

Deelstaat Victoria

Eenzelfde probleem stelt zich nu mogelijk op 17 januari als de Australian Open van start gaat in Melbourne. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar maakte namelijk zojuist bekend dat iedere speler verplicht gevaccineerd moet zijn om te mogen meedoen. De Australische deelstaat Victoria had die beslissing eerder al genomen, maar de organisatie van de Australian Open onderhandelde nog even over een uitzondering. Daniel Andrews, premier van Victoria, maakte echter al snel duidelijk dat er geen aparte regels komen voor spelers.

Volgens toernooibaas Tiley zijn op dit moment ongeveer 80 procent van de tennisspelers gevaccineerd tegen het coronavirus. Wie dat niet is en toch aanwezig zijn wil op de Australian Open heeft nog enkele weken om een prikje te laten zetten. De inschrijvingslijst wordt namelijk halverwege december afgesloten.

Djokovic

Op die datum zullen we ook weten of Novak Djokovic zich heeft laten vaccineren of niet. De 34-jarige Serviër is de huidige nummer 1 van de wereld en won al negen keer in Melbourne, waaronder de laatste drie edities. Djokovic sprak zich de voorbije tijd echter al meermaals uit tegen het coronavaccin en de eventuele verplichting ervan. Tot nu toe weigerde hij echter wel om bekend te maken of hij zelf ingeënt is of niet.

Meer
Lees meer...