In een verrassende wending heeft STiP+, de grootste partij van Izegem, besloten om de geplande coalitie met Vlaams Belang niet door te zetten. De keuze om samen te werken stuitte op hevig protest vanuit de gemeenschap en leidde tot bedreigingen, waardoor de partij zich genoodzaakt zag om haar koers te wijzigen.
STiP+, het Stedelijk Izegems Project, kende een opmars in de recente lokale verkiezingen en behaalde 10 van de 29 zetels, bijna een verdubbeling van hun vorige resultaat. Ook Vlaams Belang boekte winst en steeg van 3 naar 5 zetels. De N-VA, de partij van de huidige burgemeester Bert Maertens, moest echter een stevige nederlaag slikken, met een daling van 13 naar 8 zetels.
Met de verkiezingsoverwinning kreeg STiP+ het initiatiefrecht om een coalitie te vormen. De partij koos verrassend voor Vlaams Belang als coalitiepartner, wat leidde tot een golf van publieke verontwaardiging. In reactie op de beslissing organiseerden burgers zelfs een protestmars en stapten twee Open Vld-leden uit STiP+ op en zegden hun lidmaatschap bij Open Vld op.
Commotie en bedreigingen dwingen STiP+ tot terugtrekking
De beslissing van STiP+ om Vlaams Belang als coalitiepartner te kiezen, zorgde voor veel commotie in Izegem. De kritiek ging zelfs zo ver dat STiP+-leden bedreigd werden. Werkgevers van sommige partijleden dreigden met ontslag als de coalitie zou doorgaan. Volgens bronnen binnen STiP+ voelde de situatie aan als een terugkeer naar de tijd van priester Daens, waarin de macht van werkgevers een grote invloed uitoefende op het politieke leven.
Door deze druk besloten de lokale politici van STiP+ de samenwerking met Vlaams Belang stop te zetten. “De druk is simpelweg te groot geworden”, verklaarde een lid van STiP+ in een interview met De Standaard.
N-VA en cd&v opnieuw aan zet
Nu STiP+ de samenwerking met Vlaams Belang definitief heeft opgegeven en de termijn voor hun initiatiefrecht bijna ten einde loopt, krijgt de N-VA de kans om de onderhandelingen opnieuw op te starten. Een nieuwe coalitie zal echter nog steeds afhankelijk zijn van STiP+, tenzij N-VA alsnog besluit met Vlaams Belang samen te werken – een scenario dat door de recente protesten onwaarschijnlijk lijkt.
Daarnaast heeft de cd&v zich reeds verbonden aan de N-VA, waardoor STiP+ zonder Vlaams Belang mogelijk genoodzaakt is om samen te werken met het aftredende bestuur. Hoewel de partij deze optie aanvankelijk wilde vermijden, lijkt er weinig andere keuze over te blijven.