Left Right
scrollTop top

Geen grap: Vanaf 1 april toegang tot Netflix en Spotify in heel de EU


Geen grap: Vanaf 1 april toegang tot Netflix en Spotify in heel de EU

Niets is zo hatelijk als je favoriete muziek of serie te willen streamen in het buitenland om er dan achter te komen dat de content niet beschikbaar in het land waar je vertoeft. Heel wat gebruikers van Netflix, HBO en Spotify kampten met dat probleem, maar daar komt eindelijk een einde aan met de nieuwe Europese wetgeving die vanaf 1 april ingaat.

De EU-lidstaten kwamen in 2017 een nieuwe wetgeving overeen die vanaf 1 april van kracht is. Wegens ingewikkelde juridische constructies was sommige betaalde content niet beschikbaar in bepaalde EU-landen. Dat gold dan ook voor mensen met een betaald abonnement op bijvoorbeeld een online sportzender, Spotify of Netflix. Die belemmering verdwijnt zondag. Zo zullen ook providers geen vergunningen meer nodig hebben voor individuele EU-landen.

Geoblocking blijft

In een gezamenlijke verklaring noemen de Europese Commissie en het Europees Parlement de opheffing van de grenzen voor streamingdiensten na de afschaffing van de roamingkosten “opnieuw een succes van de interne digitale markt” in de EU.

Er wordt geschat dat zo’n 30 miljoen mensen binnenkort in het buitenland gebruik kunnen maken van hun eigen digitale abonnementen. Tegen 2020 zou het om zo’n 72 miljoen Europeanen gaan. De Europese instellingen verwachten vooral onder de jonge consumenten een fikse toename.

Uitzendingen van publieke omroepen vallen niet onder de nieuwe Europese wetgeving. Verder blijft geoblocking voor bepaalde programma’s in bepaalde regio’s voorlopig toegestaan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452