Geen samenwerking tussen Groen en Vooruit in Antwerpen

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen heeft Conner Rousseau, kandidaat-voorzitter van Vooruit, duidelijk gemaakt dat er geen samenwerking zal plaatsvinden tussen Groen en Vooruit om de opmars van PVDA te stuiten. Dit nieuws werd bevestigd in een recent interview met Knack.

Vooruit heeft besloten om zonder samenwerking de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen in te gaan. Kathleen Van Brempt, die terugkeert van het Europese toneel, zal de lijst trekken, terwijl Karim Bachar op de tweede plaats staat. Rousseau heeft vertrouwen in hun campagne: “Kathleen heeft veel ervaring met klimaatdossiers, wat een goede connectie met Groen betekent. Karim is een populaire schepen en zal een brug slaan tussen het stadhuis en de diverse wijken.”

Groen verkiest onafhankelijkheid

Eerder wachtte Groen af of een samenwerking met Vooruit mogelijk was, zo verklaarde hun kopman Bogdan Vanden Berghe. Groen stond echter sceptisch tegenover een kartellijst of ander samenwerkingsverband, mede door een gebrek aan een duidelijk plan van de socialisten. Uiteindelijk bevestigde Rousseau dat er geen gezamenlijke lijst komt: “Goed samenwerken is iets anders dan samen op een lijst staan, en dat gaan we niet doen.”

De situatie rond Tom Meeuws, die na schandalen als lijsttrekker aan de kant werd geschoven, blijft de partij bezighouden. Hoewel er even sprake was van zijn terugkeer, besloot Meeuws uiteindelijk niet op de lijst te staan. Rousseau betreurt dit, denkend dat Meeuws veel stemmen had kunnen trekken vanaf een laatste plaats op de lijst.

PVDA

Met de afwezigheid van een links blok, heeft PVDA, met Jos D’Haese als lijsttrekker, mogelijk de kans om stemmen bij Vooruit weg te kapen. D’Haese is populair in Antwerpen en haalde de meeste voorkeurstemmen in de stad. PVDA wist veel stemmen te winnen bij de moslimgemeenschap.

Rousseau is kritisch over de campagnetactieken van PVDA, die volgens hem leugenachtig en agressief zijn. Hij beschuldigt de partij ervan onjuiste beweringen te hebben verspreid, zoals dat Vooruit Israëlische traangaswapens zou aankopen en dat ze de staat Palestina niet zouden willen erkennen. “Dat is een leugen”, zegt Rousseau.

De toekomst van linkse coalities

Ondanks de spanningen blijft het idee van een groot links blok tegen de huidige burgemeester Bart De Wever (N-VA) voorlopig onrealistisch. Hoewel Vooruit en PVDA in sommige plaatsen zoals Zelzate en Borgerhout samenwerken, blijft Rousseau vasthouden aan het verkleinen van extremen.

Groen, aan de andere kant, sluit alleen samenwerking met Vlaams Belang uit en blijft openstaan voor andere mogelijkheden, ondanks fundamentele meningsverschillen met PVDA.

Meer
Lees meer...