Groen sluit samenwerking met PVDA in Antwerpen niet uit

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 in Antwerpen, maakt Groen-kopman Bogdan Vanden Berghe bekend dat zijn partij openstaat voor een samenwerking met de PVDA. Deze aankondiging komt nadat PVDA-kopstuk Jos D’Haese werd uitgeroepen tot lijsttrekker voor zijn partij in Antwerpen.

Groen heeft al duidelijk gemaakt dat zij geen cordon sanitaire rond extreemlinks zullen vormen. “Wij hebben alleen een cordon sanitaire tegen Vlaams Belang en ik ben een voorstander van progressieve samenwerking”, verklaarde Vanden Berghe in het programma Terzake. Hiermee laat Groen de deur open voor mogelijke coalitievorming met PVDA, die zich graag wil verenigen met andere linkse partijen om oppositie te voeren tegen de N-VA van burgemeester Bart De Wever.

Groen en PVDA: een luisterend oor?

Groen leed bij de laatste lokale verkiezingen een verlies en behaalde 11 procent van de stemmen in Antwerpen, terwijl PVDA de tweede partij van de stad werd. Vanden Berghe wil echter geen conclusies trekken uit deze resultaten. “Lokale verkiezingen zijn iets heel anders dan nationale verkiezingen”, benadrukt hij. Toch blijft er ruimte voor samenwerking, ondanks dat sommige standpunten van de partijen nog ver uit elkaar liggen. Groen pleit bijvoorbeeld voor een uitbreiding van de lage-emissiezone, terwijl PVDA vindt dat elektrische auto’s nog te duur zijn voor de meeste mensen.

Er zijn ook meningsverschillen over onverdoofd slachten. Groen beweert dat PVDA een verbod hoog op de agenda heeft staan en een campagne voerde bij een moskee. D’Haese weerspreekt dit echter en zegt dat de campagne van PVDA draaide om de miljonairstaks, graaicultuur, betaalbare boodschappen en openbaar vervoer.

Vooruit?

Een mogelijke samenwerking wordt verder bemoeilijkt door de houding van Vooruit. Voorzitter Melissa Depraetere maakte in december 2023 duidelijk dat haar partij lokaal geen samenwerkingsverbanden met PVDA wil aangaan. De Antwerpse afdeling van Vooruit kijkt in eerste instantie naar Groen voor een mogelijke coalitiepartner.

D’Haese benadrukt dat PVDA al goed samenwerkt met Groen en Vooruit in Borgerhout, maar de standpunten van Depraetere kunnen deze samenwerking na de gemeenteraadsverkiezingen in gevaar brengen.

Meer
Lees meer...