Geheime deal liet honderden IS-strijders ontsnappen uit Raqqa in Syrië

Geheime deal liet honderden IS-strijders ontsnappen uit Raqqa in Syrië

Honderden IS-strijders, duizenden familieleden met massa’s wapens zouden een gewapende aftocht hebben gekregen uit de stad Raqqa in Syrië. Dat heeft de BBC ontdekt. De uittocht maakte deel uit van een geheime deal die door lokale functionarissen geregeld werd na maanden van zware gevechten.

Zo’n 50 trucks, 13 bussen en meer dan 100 eigen voertuigen, in totaal bijna zeven kilometer lang … zo zag de gewapende aftocht van belangrijke IS-leden en hun familie uit Raqqa op 12 oktober eruit. Lokale functionarissen wilden met die deal het leven sparen van de strijdkrachten die al maanden aan ’t vechten waren om de stad van IS te bevrijden.

In totaal verlieten op die manier 250 IS-strijders en 3.500 familieleden Raqqa. Na de aftocht hebben ze zich verspreid over Syrië en zelfs tot in Turkije.

Coalitie tegen IS op de hoogte

De coalitie tegen IS, die door de Verenigde Staten geleid wordt en waar ook ons land deel van uitmaakt, was op de hoogte van de deal, maar heeft er alles aan gedaan om dat stil te houden. Truckchauffeurs die meehielpen kregen zwijggeld, maar de BBC sprak met meerdere getuigen die het nieuws bevestigden.

Ondertussen heeft de coalitie toegegeven op de hoogte geweest te zijn van de uittocht van IS-leden “Onze strategie is altijd geweest ‘by, with and through’. Dat wil zeggen dat de beslissingen worden genomen door Syriërs ter plaatse”, zegt woordvoerder Ryan Dillon, die eraan toevoegt dat de westerse coalitie geen actieve rol speelde in de onderhandelingen.

Gesponsorde artikelen