Left Right
scrollTop top

Gent schrapt intrede Sint, Winterfeesten, oudejaarsvuurwerk en nieuwjaarsdrink


Kerstmarkt Aachen Duitsland
© In Duitsland – zoals hier in Aachen – zijn de eerste Kerstmarkten dit weekend wel mogen opengaan – Bron: Ying Tang/NurPhoto/Shutterstock/Isopix

Stad Gent heeft zojuist dat alle geplande grote evenementen van de komende dagen maanden niet zullen doorgaan. Dat doet het op advies van medische experten en door de stijgende coronacijfers. Het gaat de intrede van de Sint, de Gentse Winterfeesten, het oudejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink onder de Stadshal.

Gent kwam vorige week vanuit verschillende hoeken zwaar onder vuur te liggen. Terwijl in heel het land het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames van Covid-patiënten bleef stijgen, organiseerde de stad met het Lichtfestival een massa-evenement dat enorm veel bezoekers lokte. Ondanks extra maatregelen stelden velen zich toch vragen bij de veiligheid van het hele gebeuren.

Gentse ziekenhuizen trekken aan alarmbel

Stad Gent lijkt geen zin te hebben in een nieuwe golf van kritiek en nam daarom een drastische beslissing over de geplande grote evenementen van de komende maanden. Omdat de coronacijfers in Gent, net als in de rest van Vlaanderen, blijven stijgen, besloot de stad om alles af te gelasten.

“Gent kent momenteel een verdubbelingstijd van het aantal besmettingen op 14 dagen. Vanuit de Gentse ziekenhuizen komen er signalen dat de situatie acuut is, zeker nu de zorgsector met een grote personeelsuitval kampt”, verklaart de stad zijn beslissing in een persbericht. “Vandaag, op zaterdag 20 november 2021, kwam de Gentse crisiscel bijeen om zich te buigen over enkele geplande evenementen. De medische experten zijn duidelijk: het aantal contacten moet zoveel mogelijk beperkt worden. Als de veiligheid niet kan gegarandeerd worden, is het beter de evenementen te annuleren om verdere besmettingen en ziekenhuisopnames te voorkomen.”

“De situatie is zeer ernstig. De cijfers zijn duidelijk. Onze medische experten hameren op het belang om zoveel mogelijk contacten te vermijden. Daarom hebben we samen beslist om evenementen die de stad organiseert, waar het heel moeilijk is om de veiligheid te garanderen, te annuleren of in te krimpen. We moeten absoluut onze voorzorgen nemen. Als we inschatten dat het niet veilig kan, dan beter niet”, verduidelijkt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).

Wel ijspiste en winterbar

De intreden van Sinterklaas op zondag 21 november is het eerste evenement dat geschrapt wordt. Omdat kinderen geen mondmasker moeten dragen, vreest Gent dat dat event voor een grote verspreiding van het coronavirus zou kunnen zorgen onder de aanwezige kinderen. Dat zou op zijn beurt weer kunnen zorgen dat veel klassen in quarantaine moeten.

Daarna schrapt de stad ook de Gentse Winterfeesten omdat het controleren van het Covid Safe Ticket tijdens dat evenement onhaalbaar blijkt. Wel komt er een openluchtijspiste en een winterbar waar je je CST moet tonen en een mondmasker moet dragen. Voor de schaatspiste moet ook op voorhand gereserveerd worden. Tot slot gaan ook het traditionele oudejaarsvuurwerk en de jaarlijkse nieuwjaarsdrink niet door.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…