Left Right
scrollTop top

Deze coronamaatregelen gaan vandaag in: mondmaskerplicht vanaf 10 jaar, meer thuiswerk en Covid Safe Ticket Plus


Coronavirus maatregelen Brussel
© AP Photo/Olivier Matthys/Isopix

In België zijn vanaf vandaag – zaterdag 20 november 2021 – opnieuw strengere coronamaatregelen van kracht. Die zijn afgelopen woensdag beslist op het vervroegde Overlegcomité en komen er nadat de coronacijfers in ons land al enige tijd opnieuw snel stijgen. Wij zetten hier alle nieuwe maatregelen op een rij.

Mondmaskers vanaf 10 jaar

Al sinds de invoering van de mondmaskerplicht in België waren alle regels rond mondmaskers enkel van toepassing voor wie 12 jaar of ouder was. Uit onderzoek blijkt echter dat het virus zich vaak verspreid via kinderen die jonger zijn. Zij worden vaak zelf niet ziek, maar brengen het op die manier wel binnen in hun gezin of nemen het mee naar school en verspreiden het zo verder. Daarom is op het laatste Overlegcomité beslist om die leeftijdgrens te verlagen naar 10 jaar.

Uitbreiding mondmaskerplicht

Mondmaskers worden ook opnieuw op meer plaatsen verplicht. Zo zullen ze weer op alle evenementen moeten gedragen worden, ongeacht de grootte van dat event en zowel binnen als buiten. Ook in de horeca geldt die verplichting opnieuw, behalve als je neerzit.

Ook in het middelbaar onderwijs worden mondmaskers opnieuw ingevoerd. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verplichtte die recent al opnieuw voor het vijfde en zesde leerjaar door de vele besmettingen daar, maar ook leerlingen uit de middelbare school moeten nu opnieuw een mondmasker dragen. Als iedereen neerzit, er voldoende afstand en genoeg ventilatie is, mogen ze tijdens de les zelf wel af. De ministers van Onderwijs hebben zich geëngageerd om daarom CO2-meters te voorzien in alle klaslokalen. Ook op de speelplaats mogen mondmaskers af als “intense fysieke contacten” tussen leerlingen vermeden worden.

Daarnaast blijven de bestaande regels rond mondmaskers gelden. Zo blijven ze verplicht in winkels, winkelcentra, bij medische en niet-medische contactberoepen, in publieke gebouwen, biliotheken, fitnesscentra, gebouwen voor erediensten …

Mondmaskers blijven ook bij niet-medische contactberoepen zoals kappers verplicht – Bron: AP Photo/Francisco Seco/Isopix

Covid Safe Ticket Plus

Ook de regels rond het Covid Safe Ticket (CST) worden aangepast. Zo zal het scannen van de coronapas aan de ingang niet langer een vrijgeleide zijn om te doen wat je wil. Op evenementen waar je je CST moet tonen, is vanaf vandaag toch opnieuw een mondmasker verplicht. Het Overlegcomité omschreef dat zelf als Covid Safe Ticket Plus. Hetzelfde geldt voor schouwburgen, culturele centra, cinema’s, musea, indoor pretparken en concertzalen.

In de horeca mag het mondmasker wel af als je neerzit. Ook discotheken krijgen een kleine aparte behandeling omdat mondmaskers daar niet ideaal zijn. Als zijn naast het controleren van de coronapas bezoekers ook een sneltest ter plaatse laten uitvoeren, is een mondmasker in dancings niet verplicht. Veel zaken lieten echter al weten dat zoiets praktisch onmogelijk te regelen is en besloten daarom gesloten te blijven.

Het Covid Safe Ticket is voortaan ook verplicht voor evenementen met meer dan 50 personen binnen of 100 personen buiten. Die regel geldt zowel voor publieke als private bijeenkomsten.

Covid Safe Ticket – Bron: Isopix

Meer thuiswerk verplicht

Thuiswerk is niet langer alleen sterk aangeraden, maar wordt ook opnieuw deels verplicht, tenzij dat onmogelijk is door de aard van de job. Tot 12 december mogen werknemers maximaal één dag per week naar kantoor komen. Daarna wordt dat maximaal twee dagen per week. Het is uiteraard ook de bedoeling dat bedrijven die aanwezigheden spreiden. Zo mag in die eerste periode per dag maximum 20 procent van het personeel aanwezig zijn, daarna wordt dat maximaal 40 procent.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…