Left Right
scrollTop top

Overlegcomité: Uitbreiding mondmaskerplicht en telewerk, mondmasker of sneltest in discotheken


De Croo
© Frederic Sierakowski / Isopix

Het Overlegcomité kwam vandaag vervroegd samen. Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens door het coronavirus is opnieuw aan het toenemen, waardoor de bevoegde ministers snel wilden ingrijpen. Dit werd beslist op het Overlegcomité.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) gaf om 19 uur samen met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en de minister-presidenten van de deelstaten een persconferentie waarop ze de nieuwe maatregelen voorstelden. Alle maatregelen gaan in op zaterdag 20 november 2021.

Mondmaskers

In de eerste plaats wordt de mondmaskerplicht uitgebreid. Daarbij wordt de minimumleeftijd verlaagd van 12 naar 10 jaar. Iedereen vanaf 10 jaar moet dus een mondmaskerdragen in binnenruimtes, maar ook bij evenementen in openlucht. Voor het onderwijs zitten de deelstaatministers nog samen. Zij zullen oordelen of kinderen vanaf 10 jaar een mondmasker moeten dragen in de klas. De ministeres van Onderwijs zullen ook moeten kijken naar de mogelijkheid van een verplichte CO2-meter in klassen.

Covid Safe Ticket Plus

Die mondmaskerplicht geldt ook voor de horeca. Daarbij zal je dus opnieuw een mondmasker moeten dragen wanneer je niet aan een tafel zit. Daarnaast komt er voor de horeca en evenementen ook een zogenaamd Covid Safe Ticket Plus. Da’s geen nieuw soort Covid Safe Ticket, maar betekent dat het Covid Safe Ticket uitgebreid wordt met het dragen van een mondmasker.

Omdat het dragen van een mondmasker in discotheken niet al te handig is, is er ook een alternatief. Discotheken mogen namelijk ook sneltesten voorzien. Als zaken hun bezoekers voor het binnengaan een sneltest laten doen, vervalt de mondmaskerplicht.

De Covid Safe Ticket Plus-regel, dus een Covid Safe Ticket in combinatie met een mondmasker of negatieve sneltest zal ook gebruikt worden bij evenementen vanaf 50 personen binnen of 100 buiten.

Telewerk

Telewerk zal opnieuw de norm worden voor bedrijven waarvoor dat mogelijk is. Tot en met 12 december wordt één werkdag op locatie toegestaan. De overige dagen moet je van thuis werken. Vanaf 13 december wordt dit uitgebreid naar twee werkdagen op locatie.

Boostervaccin

Tot slot werd ook beslist dat elke Belg een derde vaccin, een zogenaamd boostervaccin, zal krijgen. Vandaag hebben al 900.000 Belgen een extra prik gekregen. Het gaat hierbij om ouderen, risicopatiënten en mensen die ingeënt waren met het Johnson & Johnson-vaccin. Tegen april zou iedereen dat derde vaccin ontvangen moeten hebben.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…