Left Right
scrollTop top

Dit raakte al bekend uit het Overlegcomité


© Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en premier Alexander De Croo (Open Vld) – isopix.be

Naar aanleiding van de recente coronacijfers werd beslist vandaag een Overlegcomité te beleggen, om enkele nieuwe maatregelen af te spreken. De eerste beslissingen lekken al uit. Zo wordt het mondmasker weer verplicht in de horeca. Wie neerzit aan tafel mag het wel weer afzetten.

Ook wordt de mondmaskerplicht verplicht vanaf de leeftijd van 10 jaar. Minister van Volksgezondheid Frank Vandebroucke (Vooruit) legde dit voorstel op tafel, ook het gelekte GEMS-rapport schoof deze regel naar voor. De mondmaskerdracht geldt voor openbare binnenruimtes. Over mondmaskers in het onderwijs moeten de verschillende gemeenschappen beslissen.

Nog niet alles rond

Radio 1 meldde ook al dat een derde prik, het zogenaamde boostershot, voor iedereen verkrijgbaar zal zijn vanaf maart of april. De regio’s moeten de precieze timing uitstippelen: vaccinaties worden in elke regio (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) door de lokale overheden geregeld.

Nog lang niet alles is bekend uit het Overlegcomité. Zo moet de inzet van het Covid Safe Ticket nog besproken worden. In verschillende andere landen geldt nu het 2G-principe, waarbij je vaccinatie- of herstelstatus moet combineren met een negatieve test. Ook de GEMS-adviesgroep neigt naar dit model. Die pleit ook voor een sluiting van het nachtleven, over een periode van drie à vier weken; voor het Overlegcomité leek dat een stap te ver.

Ook over het telewerken moet nog een beslissing worden genomen: het voorstel om vier dagen per week van thuis uit te werken lijkt voor de Open Vld niet werkbaar: premier Alexander De Croo lijkt naar een hybridemodel te streven, met drie à vier thuiswerkdagen, maar toch de mogelijkheid om naar het bedrijf te komen.

(lb)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…